zondag, december 18, 2016

Dying of the light - Paul Schrader

Dying of the light op IMDb (4,4)

"Rage rage
against the dying of the light".

Maak haast, straks kun je dingen niet meer doen. De prachtige woorden van Dylan Thomas vormen de leidraad van het huidige leven van Evan Lake, een FBI-detective op leeftijd. Ooit, meer dan twintig jaar geleden, is hij gegijzeld geweest door opkomende moslimactivisten. De martelingen en het verhoor staan hem nog levendig bij, ook dat hij niet is geknakt, niet bezweken onder de keiharde ondervraging.
Nu, 22 jaar later, begint zijn fysiek hem in de steek te laten. Een vorm van dementie meldt zich bij hem en hij weet dat zijn tijd spaarzaam wordt. Hij heeft nooit geloofd dat zijn ondervrager is omgekomen bij de bevrijdingsactie die de FBI voor hem inzette. Hij wordt daarin gesterkt door signalen die hij doorkrijgt van een FBI-collega, die hem meldt dat plotseling in Roemeniƫ weer de vraag opduikt voor een bepaald medicijn. Een medicijn dat gebruikt wordt bij de bestrijding van een zeldzame ziekte, toevallig een ziekte die zijn ondervrager genetisch had overgenomen.
Terwijl zijn dagelijks werk steeds lastiger wordt, hetgeen uiteindelijk tot zijn ontslag leidt, neemt zijn vastberadenheid toe. Hij gaat niet verongelijkt thuis zitten, hij gaat zijn oude rivaal proberen op te sporen. Een race tegen de tijd, want niet alleen hij staat op instorten: hoe langer zijn rivaal het medicijn ontbeert, hoe dichter hij bij de dood komt.

Matige thriller, opnieuw een Nicolas Cage-actievehikel. Zoals er al zoveel zijn.

Met Nicolas Cage, Anton Yelchin, Alexander Karim

Geen opmerkingen: