maandag, juni 12, 2017

Money Monster - Jodie Foster

Money Monster op IMDb (6,5)

Afhankelijk van in welke hoek van het politieke en financiële spectrum je je bevindt, is dit een interessante film. De film is een morele stellingname tegen de in zichzelf gekeerde regelgeving van Wall Street ("als het volgens de regels gaat, is alles geoorloofd") . Als je het daarmee eens bent, zul je dit een dertien-in-een-dozijn film vinden. Als je denkt dat men er best eens over na mag denken wat al die regels in dat financiële web allemaal voor inhumane consequenties hebben, dan zit je naar interessant werk te kijken. Ik ben van die laatste categorie.

Lee Gates is presentator van een beurs- annex showprogramma , zeg maar een mix van RTL-Z en the Voice of Holland. Hij babbelt makkelijk en is in alles de arrogante gruwel die je in dat wereldje tegenkomt. Met veel bravour geeft hij investeringstips voor mensen die het snelle geld najagen. Tijdens de uitzending wordt Lee (George Clooney) ineens ruw onderbroken door een indringer in de studio: de man is gewapend en heeft het onder anderen op Lee gemunt. Terwijl alles live op tv te volgen is (eerst de VS maar al snel mondiaal) merken we dat gijzelnemer Kyle verhaal wil halen over een mislukte investering: Lee had hem en alle andere kijkers geadviseerd geld te steken in een bedrijf waarvan de waarde van de ene op andere dag 800 miljard dollar achteruit brandde. Lee moet zich verantwoorden en wat hem betreft ook de directeur van het bedrijf. Ter illustratie van zijn eisen heeft hij twee bomgordels: een voor Lee en een voor de zakenman. Om te voorkomen dat Kyle de boel laat ontploffen en daarmee al het studiopersoneel doodt, begeleidt Lee's regisseuse (Julia Robert) gijzelaar en gijzelnemer door de hele uitzending heen.
Langzamerhand leren we de redenen van de onvrede van de aandeelhouders, langzamerhand leren we dat deze mensen grotesk geflest zijn. Maar we leren ook dat het eigenlijk allemaal volgens de regels is, dat het ongebreideld winstbejag gewoon in 's lands financiële statuten staat en dat Wall Street zich die rechten volledig wettelijk toe eigent. Je kunt het oneerlijk vinden, je kunt het anachronistisch vinden, maar het mag blijkbaar. Want een beetje ondernemer heeft het recht om zoveel mogelijk winst te maken. Ik vind er wat van. En nu blijkt dat ik niet de enige ben.

Interessante film. Voor de een simplistisch, voor de ander doorwrocht.

Met : George Clooney, Julia Roberts, Dominic West, Jack 'o Connell
1 opmerking:

Peter te Riele zei

Een film uit 2016, maar wellicht pas laat bij ons. Recenseer je alleen de nieuw(st)e films of komen er ook films uit de 'oude doos' voorbij? Wel leuk om af en toe een gedateerde film terug te lezen die je nog niet eerder had gezien.