dinsdag, september 05, 2017

The Danish Girl - Tom Hooper

The Danish Girl op IMDb (7,1)
In de nabespreking van "Una Mujer Fantastica" vorige week kwam deze titel op de proppen. Vanwege een ten dele vergelijkbaar verhaal. Ik werd daarbij getipt dat ie op Netflix stond en ging het dus maar eens aaneen breien.
Prima film. Bij verschijning stond het verhaal me in zoverre tegen dat ik bang was dat Eddie Redmayne er een gimmick, een travo-spelletje, van zou maken maar dat blijkt niet het geval. Op redelijk geloofwaardige manier zet hij neer dat hij in een verkeerd lichaam zit, dat Einar altijd al Lily heeft willen zijn. Het komt pas naar buiten als zijn vrouw, schilderes Gerda, hem vraagt om te poseren in panty, als haar model niet komt opdagen.
Lang onderdrukte verlangens worden aangewakkerd en stukje bij beetje gaat Einar het vrouwelijke pad op. Eerst alleen in travestie, eerst louter verkleed. Maar gaandeweg blijken zijn wensen dieper te liggen en wil hij ook daadwerkelijk vrouw worden, hij wil zich laten opereren. Dat zou nu veel minder problemen opleveren dan in de tijd waarin deze film speelt. Eind jaren 20, ten dele in het preutse Denemarken en ten dele in het mondaine Parijs. Op die laatste plek rijpt zijn plan, maar de belangrijkste vraag is of de medische wetenschap op dat moment al zo ver is.
Einar en Gerda, aanvankelijk gelukkig getrouwd, doorlopen een proces van uit elkaar groeien en uiteindelijk weer bij elkaar komen. De liefde is groter dan het onbegrip.

Voor de tweede dag achtereen een film met de Alicia Vikander en ik geef nu toe dat ik haar in déze film echt vond acteren. Eindelijk is ze meer dan een erg fraai gezichtje, hier laat ze serieus wat zien. Ze speelt met verve de rol van onbegrepen vrouw die vervolgens zelf een overload aan begrip toont.
Sterk.

Met : Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts , Sebastian Koch

Geen opmerkingen: