vrijdag, september 22, 2017

Snowden - Oliver Stone

Snowden op IMDb (7,3)

Onderhoudende film. Maar niet omdat ie nou zo knap of spannend gefilmd is, nee. Gewoon omdat het onderwerp zo verdomde interessant is. En uiteraard ook omdat het een verhaaltje van macht is. Een macht die dit keer eens in handen valt van het kleine radertje, dat daarmee een mogelijk verpletteren door te grote wielen weett te verkomen.
Het verhaal is bekend: Edward Snowden is een briljant IT'er, die voortvarend carrière maakt bij diverse Amerikaanse intelligentie-diensten. CIA, NSA en zo, u kent de termen wel.
Oorspronkelijk is Snowden rechtgeaard, op het patriottische af. Hij werkt zich het schompes, ten koste van zijn gezondheid en zijn relatie. Voor hem is het woord 'nerd' uitgevonden, maar hij doet toch pogingen er een dynamisch familie- en seksleven op na te houden.
Maar het werk slokt hem steeds meer op, hij krijgt epileptische aanvallen en neemt - met die wetenschap in het achterhoofd- een baan aan op een NSA-centrum in Hawaii. Het leven daar doet hem aanvankelijk goed, maar al snel raakt ie wederom te diep in de materie. Er breekt iets in hem , als hij ziet hoe makkelijk de regering - ja , ook die van de hem sympathieke Obama- genadeloos informatie verzamelt van alle Amerikaanse , maar ook van vele andere burgers op aarde.
De rest is bekend: hij werkt aan bekendmaking van die gegevens, hij moet dat in het geheim doen en hij duikt onder. Uiteindelijk krijgt hij asiel in Moskou , als hij door de VS tot ongewenst burger is verklaard.
Ondanks een keur aan bekende acteurs (Tom Wilkinson, Shailene Woodley, Rhys Ifans) wordt er maar matig geacteerd. Verplicht nummertje voor de acteurs, zo lijkt het. Maar oke, het verhaal redt de film.

Met : Joseph Gordon - Levitt , Shailene Woodley, Rhys Ifans, Tom Wilkinson

Geen opmerkingen: