zondag, september 24, 2017

Tulipani : Liefde, eer en een fiets - Mike van Diem

Tulipani op IMDb (8,3)
Hutje bij mutje zaten we gisteravond, nog slechts 2 plekken vrij van de 110 stoelen. Dat doet onze organisatie goed, blijkbaar heerst er een goede vibe rondom deze film. Opener van het Nederlands Film Festival, een alom gewaardeerde hoofdrolspeler en een ooit met een Oscar beloonde regisseur. Dan kom je al gauw tot een interessant project. Ik heen dus. Voor mij betrof het een niemendalletje, een stukkie feelgood. Daar is niks mis mee, het is eerder mijn probleem dat ik meer diepgang verwachtte. Het was een knusse zaterdagavond, de zaal lachte regelmatig hardop. Voor mij dus reden om hier niet al te hard over te oordelen. De film doet zijn werk.

Gauke is een Zeeuwse boerenzoon. Bij de watersnoodramp laat vader hem de boerderij en het land na, maar hij heeft helemaal geen zin meer in natte voeten. In de opvang, direct na de ramp, verandert Gauke zijn leven voor eeuwig: hij verkoopt zijn erfdeel én hij ontmoet een vrouw die hij later de moeder van zijn kinderen wil laten worden. Een hete nacht etcetera .
De volgende ochtend stapt hij op de fiets en rijdt in één ruk door naar Zuid-Italië. Daar belandt hij in een klein dorpje. Rijk man als hij door de verkoop is geworden, koopt hij daar een boerderijtje en stopt de bollen - die hij bij de verkoop van de koper heeft gekregen - in de grond.
Hij leert Italiaans, hij mengt zich onder de bevolking en bouwt zijn bestaan op. En ja hoor, daar is opeens de vrouw die hij in de shelter heeft bezwangerd. Niets staat een fijne toekomst voor het gezinnetje in de weg. Nou ja, niets.
Het is niet voor niets Zuid-Italië: de afpersers komen al gauw op het succes van de grote Hollandse tulpenreus af. De bevolking schijt bagger, maar een Zeeuw laat zich niet afschrikken. En dat kon hem nog wel eens bezuren.

Met : Gijs Naber. Ksenia Solo , Giancarlo Nannini , Lidia Vitello, Donatella Finoccharrio


Geen opmerkingen: