donderdag, mei 30, 2019

Shéhérazade - Jean-Bernard Marlin

Shéhérazade op IMDb (7.1)
Goed ontvangen film, die her en der ook in de kijktips voorkwam. Ik proberen, maar ik had er moeite mee. Het lukte me simpelweg niet om sympathie op te wekken voor de acteurs, die feitelijk allemaal een nare persoonlijkheid spelen. Er zit weinig licht in de film, luchtigheid is ver te zoeken. Het enige lichtpuntje zal de zich ontwikkelende liefde tussen kleine crimineel Zachary en prostituee Shéhérazade zijn, al komt die liefde gaandeweg steeds meer van 1 kant.

Zachary (17 jaar) wordt ontslagen uit de jeugdgevangenis, de cipiers zeggen eerder "Tot diens" dan "vaarwel" tegen hem. Ze weten immers dat het jongetje eigenlijk geen enkele kans heeft aan het criminele milieu. Niet door zijn familiaire afkomst, niet door de troosteloze wijk waar hij vandaan komt, niet door de achterstanden die er in Marseille op vele gebieden zijn.
Het gaat dan ook al gauw mis: de ongedurige (en onsympathieke) Zach vlucht uit de opvang waar hij geplaatst is, zoekt wat oude vriendjes op en duikt al snel het oude leven in. Wanneer de vrienden hem een bezoek aan een prostituee cadeau doen, draait Zach a snel om: dat ene speciale meisje , dat daar tussen die andere dames loopt, dat meisje betovert hem . In no time ontwikkelt hij een verliefdheid , waarbij hij haar werkzaamheden voor lief neemt. Sterker nog: hij gaat optreden als haar pooier en voorziet zich op die manier zelfs van "vaste" inkomsten.
Hoewel dat an sich natuurlijk al een bestaan met duistere en gevaarlijke randjes is, lijkt Zach steeds stabieler te worden. Totdat hem een kunstje geflikt wordt door zijn oude maatjes. Zach draait door en blijkt moeilijk in toom te houden. Zijn relatie wankelt, zijn vriendschappen staan op scherp en het wachten is op de daad die er uiteindelijk voor zal zorgen dat hij zijn cipiers weer terugziet.

Met: Dylan Robert, Kenza Fortas , Idir Azougli

Geen opmerkingen: