zaterdag, november 16, 2019

Les Gardiennes (aka the Guardians) - Xavier Beauvois

Les Gardiennes op IMDb (6,7)
Trage film, maar wel prachtig verbeeld. De verstilde plaatjes van het Franse platteland en van de strakke blikken van mensen onder zware druk, ze maken deze lange film goed te doen.

1916, Frankrijk zit middenin de Eerste Wereldoorlog. Op de boerderij van de stuurse doch stoere Hortense is veel werk te verzetten. Een enkele keer komt een van haar zonen thuis van het front, soms haar schoonzoon. Maar het leeuwendeel van de tijd wordt het beheer gedaan door de vrouwen, die de zorg voor de dieren en het land zwijgzaam doch getrouw op zich nemen.
Toch besluit Hortense hulp te aanvaarden wanneer die zich aandient: Francine is "ontslagen" uit het weeshuis omdat ze de 18jarige leeftijd heeft bereikt waardoor ze voortaan haar eigen geld zal moeten verdienen. Net zo stug en net zo zwijgzaam als de anderen leert Francine het boerenvak, de familie is erg tevreden met haar.


Stukje bij beetje ontbolstert ze en doet ze soms zingend haar werk. Uiteraard valt dat één van de tijdelijk teruggekeerde zonen ook op, hij valt als een blok voor de puurheid van het jonge meisje. Maar beiden weten dat hij terug zal moeten naar het front, dat een langdurige relatie helemaal geen garantie is voor ze. En helemaal niet als moeder Hortense zich erin gaat mengen en haar zoon tegen zijn nieuwe vlam gaat uitspelen. Er lijkt geen redden meer aan: er volgt een strijd op vele - ahum- fronten.

Met : Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry

Geen opmerkingen: