maandag, november 04, 2019

The Interpreter - Martin Sulik

The Interpreter op IMDb (6,7)
Ze vormen een wat ongelukkig duo: Ali, de 80-jarige Slowaakse tolk en Georg, de 60-jarige Oostenrijkse oud-leraar. De een een stugge en stille man, de andere immer bereid tot flauwe geintjes en practical jokes. Er is dan ook een reden dat ze een duo zijn geworden, en dat is geen vrijwillige:
de leraar wordt in zijn Weense appartement opgezocht door de tolk. Die blijkt eigenlijk op zoek naar Georg's vader: een nazi-commandant die de ouders van Ali omgebracht heeft. En nog veel meer mensen, trouwens.
Georg meldt dat zijn vader reeds enige tijd overleden is en neemt plaatsvervangend de hoon en de haat van Ali in ontvangst.
Kort daarna neemt Georg toch contact op met Ali, hij doet hem een aanbod: hij wil met Ali een reis gaan ondernemen naar de plekken die zijn vader in diens boek beschreef. Aldus zouden ze beiden iets kunnen leren : hoe heeft het zover kunnen komen, hoe verwijtbaar was het gedrag van de commandant?
Het ongemak spat er vanaf , de eerste dagen althans. Gaandeweg leren ze dat ze communicerende vaten zijn, dat ze twee kanten van een gruwelijke medaille vormen: Ali leert dat Georg niet automatisch ook een fascist is die de doctrines van zijn vader zomaar goedkeurt, dat ie eigenlijk zelfs een moedige stap neemt om dit deel van zijn verleden mede te onderzoeken. Er groeit iets tussen de tweede generatie-mannen, hoe gruwelijk het onderwerp van hun tocht dan ook.

Met: Peter Simonischek, Jiri Menzel

Geen opmerkingen: