vrijdag, december 03, 2021

The War Is Over - Mitko Panov

The War Is Over op IMDb (6,8)

The War Is Over op Moviemeter (2,50)
 

Oorlog verscheurt, oorlog verwondt. De bizarre Balkan-oorlog , het recentste oorlogsdrama op Europese boden, wordt in deze film raak neergezet. Hoe mensen na de eerste gevechten op de vlucht slaan, ontheemd raken en het ook op hun nieuwe plek vaak moeilijk kunnen vinden. Het leven is oneerlijk. 

Rasim is een leraar, een bescheiden man met veel gevoel voor zijn gezin en familie. Een van zijn twee broers is al enkele jaren geleden westwaarts getrokken en heeft in Zwitserland een op het oog succesvol nieuw bestaan opgebouwd. 
Als zijn broer weer een keer thuiskomt, herkent Rasim de blaaskaak die broer altijd was, hij ziet de karakterverschillen. Als deze dus aan hem trekt om te overtuigen om ook naar Zwitserland te komen, hij regelt wel een baantje voor hem en zo, zet Rasim de hakken in het zand. Hij kiest voor zijn eigen omgeving, hij wil voor zijn vader en diens dieren blijven zorgen, hij wil het vredige bestaan voortzetten. Maar dan. 

De oorlog breekt uit in het nabijgelegen grensgebied. De Albanese achtergrond van de familie brengt hen in de verdrukking, het gaat langzaam van kwaad tot erger. Rasim's vrouw wil weg, zijn gezin wil weg maar Rasim kan zijn vader niet achterlaten. 
Uiteindelijk moet ook hij vluchten, het gezin strijkt in Zwitserland neer, maar daar begint een nieuwe strijd. Weliswaar op heel andere vlakken, maar het heeft louter tot gevolg dat Rasim diep ongelukkig is op zijn nieuwe plek en eigenlijk terug wil naar zijn ooit zo vredige thuisgronden. 

Met ; Muzafer Etemi, Armond Morina, Blerta Syla

FIN - song : Duke Bojadziev - The Dream

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...