dinsdag, februari 15, 2022

Birds of Paradise - Sarah Adina Smith


 Birds of Paradise op IMDb (5,9)

Birds of Paradise op Moviemeter (3,27)

Als je het van een afstandje bekijkt, lijken alle balletfilms een beetje over hetzelfde te gaan: de immens zware opleiding, de fysieke ongemakken, de geestelijke beproeving en de onderlinge competitie. Black Swan, And we danced, Girl: het is een lange reeks. Deze film past daar zo in, maar is lang niet zo goed als de drie titels die ik verkies te noemen. 

De jonge Kate - van eenvoudige afkomst- komt van het Amerikaanse platteland naar Parijs. Ze heeft een beurs gewonnen voor een opleiding aan de prestigieuze academie van madame Brunelle. Deze levert traditioneel veel dansers voor het Nationaal Ballet in Parijs. Kate zal gaan deelnemen aan een competitie van ongeveer een half jaar , waarvan aan het einde alleen de beste mannelijke en beste vrouwelijke danser een baan bij het NB zullen bemachtigen.  

Kate wordt kamergenoot van de arrogante Marine, de gedoodverfde favoriet voor de ene beschikbare vrouwelijke positie. Marine blijkt dochter te zijn van de rijke VS-ambassadeur in Frankrijk, haar moeder blijkt degene te zijn die het geld voor de beurs beschikbaar te hebben gesteld die Kate gewonnen heeft. 

Met Marine blijkt veel aan de hand, het is een complexe jonge vrouw. Gaandeweg de film leren we waarom zij zich zo afzet tegen madame Brunelle, tegen de competitie en tegen haar moeder. Kate en Marine sluiten een pact waarin ze afspreken samen op te trekken: of ze winnen sámen de prijs of ze winnen geen van beiden. De weken verstrijken, Kate stijgt in de rangschikking van de kanshebbers maar ze ervaart dat het steeds moeilijker wordt om de deal met Marine te handhaven. 

Met : Diana Silvers, Kristine Froseth , Jacqueline Bisset, Solomon Golding, Daniel Camargo, Eva Lomby, Alice Dardenne   

 FIN - song : Weyes Blood - Movies

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...