donderdag, maart 17, 2022

De Son Vivant - Emmanuele Bercot

De Son Vivant op IMDb (6,8)

De Son Vivant op Moviemeter (2,68)

Wat een fantastische film. We grepen de laatste kans aan (vanaf vandaag uit roulatie bij ons) om deze 100 procent jankfilm te bekijken. En hoe terecht bleek dat te zijn: indrukwekkende acteerprestaties en een meeslepend verhaal maken dit tot een subliem portret van ziekte en pijn. 

Benjamin Boltanski is nog niet eens 40 jaar oud als hij de diagnose alvleesklierkanker krijgt. En zijn oncoloog Dr. Eddé, hoewel een zeer inlevend mens, windt er geen doekjes om: het is terminaal. Benjamin schiet in de ontkenningsfase, zijn moeder probeert nog aan alle kanten een gevoel van hoop te simuleren. Aanvankelijk weigert Benjamin een chemokuur te gaan volgen, hij wil niet met een kale kop voor zijn klas vol theaterstudenten staan.

Het lijkt een paar maanden goed te gaan, waardoor Benjamin zich nog fanatieker op zijn werk stort maar al snel blijkt de ziekte hem meer en meer in de greep te krijgen. Hij moet een proces in waarin hij in toenemende mate naar zichzelf moet gaan kijken: hoe heeft hij geleefd? Heeft hij mensen pijn gedaan, gaan mensen hem missen? Zullen mensen hem herinneren? 
De kanker woedt voort, zijn fantastische dokter en betrokken assistent doen wat ze kunnen om de harde realiteit tot Benjamin te laten doordringen. Een pijnlijk proces, maar wel een prachtig proces. Benjamin probeert fouten uit het verleden goed te maken, daarbij sterk geholpen door het vijfpuntenplan van zijn arts. 
Prachtig . Echt prachtig. Zakdoeken te kort, maar prachtig. 

Met : Benoit Magimel , Catherine Deneuve , Gabriel A. de Sara, Cecile de France

FIN - song : Soap & Skin - Voyage Voyage 

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...