dinsdag, maart 01, 2022

Verdens Verste Menneske (aka The Worst Person in the World) - Joachim Trier

The Worst Person in the World op IMDb (7,9)
 The Worst Person in the World op Moviemeter (3,79)

The Worst Person in the World? Zij? Zeker niet! 

Oke , ze is wispelturig, onzeker en ze vreet energie. Maar ze is ook lief, creatief, knap en sexy. Moeilijk , dat is ze wel, moeilijk te doorgronden en vast te houden. Dat komt voornamelijk doordat ze steeds maar niet weet wat ze wil in en mét haar leven. 

We leren Julie kennen als studente. Na een briljante middelbare schoolperiode struikelt ze al na korte tijd over haar gebrek aan focus. Ze had voor geneeskunde gekozen omdat dit de moeilijkst toegankelijke studie was, maar al snel vindt ze het te technisch, ze wil geen "timmerman voor het lichaam" worden. Liever stort ze zich op de geest, die is vrijer en minder makkelijk in te kaderen. Psychologie dus, wat aanvankelijk lijkt te lukken maar ook daarin kijkt ze uiteindelijk met verwondering naar de maatschappelijke en vooral burgerlijke uitwerking die de geesteswetenschappen op de mens heeft. Fotografie, dat moet de volgende stap zijn. Ze neemt er een baantje in een boekwinkel bij en uiteindelijk zal dat de plek zijn die ze het langste weet vol te houden. 

Haar aandacht is inmiddels volledig gefocust op Aksel, de succesvolle tekenaar van underground-stripboeken. Aksel is een stuk ouder, maar vooral een stuk wijzer dan alle (bed)partners die Julie daarvoor afraffelde. Voor het eerst houdt Julie lang vast, voor het eerst gaat de relatie dieper en dieper door de vele begripvolle gesprekken die ze hebben. Het begrip komt vooral van zijn kant overigens, Julie blijft een twijfelaar die steeds maar niet weet wat ze met haar toekomst wil. Aksel praat over kinderen krijgen maar Julie is nog niet zo ver en komt misschien wel nooit zover. Blijkbaar houdt die twijfel de deur open voor de charmante aantrekkingskracht van andere mannen. Puur platonisch - zo houdt Julie zichzelf voor - maar ze wil wel spelen met de gedachte dat mannen haar kunnen verrassen en op andere sporen kunnen zetten. Uiteindelijk leidt de verschijning van de ongecompliceerde Eivind op een feestje tot de breuk met Aksel.  Opnieuw zien we Julie alles afbreken wat ze opgebouwd heeft, opnieuw gooit ze alles overboord. Kortzichtig misschien, maar best spannend. 


Wie na het lezen van bovenstaande een typisch Scandinavische praatfilm verwacht, komt bedrogen uit. De film swingt heerlijk, ademt dynamiek en Julie is hartveroverend. Maar moeilijk. 

Met : Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nodrum

 FIN - song : Art Garfunkel - Waters of March

1 opmerking:

xanthosyaden zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...