donderdag, december 01, 2022

Emily - Frances o' Connor

Emily op IMDb (6,9)

Emily op Moviemeter (3,32)

Voor het verhaal wat verteld werd, was 2 uur en 10 minuten echt teveel van het goede, dat had 40 minuten korter gekund. En als dat dan de eerste 40 waren geweest, dan had je best een goede film over gehouden. Nu duurde het te lang voordat de lange aanloop tot ontwikkelingen leidde, waardoor ik te lang met het predicaat "saai"  in het hoofd bleef zitten (en dat terwijl ik van de Emma Mackey-fanclub ben, de actrice wier expressieve gezicht altijd de helft van haar rollen draagt). 

De "Emily"  uit de titel is natuurlijk de fameuze Emily Brontë , de complexe vrouw die aan het eind van haar korte leven alsnog begon aan een schrijverscarrière, hetgeen leidde tot het historische meesterwerk "Wuthering Heights". Ze was de middelste van drie zusters, die aangevuld met een broer het gezin vormden van de strenge pastoor Brontë en die woonden in de fameuze Haworth Parsonage

Oudste zus Charlotte is het oogappeltje van paps, ze mag studeren en is bezig onderwijs te worden. Emily daarentegen is minder geliefd en daar maakt ze het ook wel een beetje naar. Ze is introvert, dwars en is de enige in het gezin die het gemis van haar overleden moeder bespreekbaar maakt. 

De borden worden verschoven als haar vader een nieuwe kapelaan aanneemt. Deze William Weightman lijkt in eerste instantie een vrome kwezel, maar blijkt gaandeweg toch enigszins gevoelig voor de ongedurigheid die Emily uitstraalt. Hij beantwoordt haar zoek- en hartstocht op een manier waar hij al snel spijt van krijgt. Hij duwt Emily weer op afstand en drijft haar daarmee in handen van haar ongedurige broer Branwell. Broerlief probeert de creatieve geest van Emily te stimuleren, maar heeft daarmee uiteindelijk zowel een productief als vernietigend effect op zijn gepassioneerde zus. 

Met : Emma Mackey, Oliver Jackson-Cohen, Fionn Whitehead , Alexandra Dowling

FIN - song : Abel Korzeniowski - Through the sheets

Geen opmerkingen:

Witte Wieven - Didier Konings

Witte Wieven op IMDb (7,4)   Witte Wieven op Moviemeter (3,51) Enkele weken geleden gonsde het opeens: "Heb je "Witte Wieven"...