donderdag, december 08, 2022

The Swimmers - Sally El Hosaini

The Swimmers op IMDb (7,5)

The Swimmers op Moviemeter (3,45)

Niet per se een goede, maar wel een heel indrukwekkende film. Een ongelooflijk - op waarheid gebaseerd verhaal - waarvan grote delen helaas voor veel te veel mensen herkenbaar zijn. Wat mij betreft, is de film dan ook niet alleen een eerbetoon aan al die ontheemden die erin slaagden in een vreemd land een nieuw bestaan op te bouwen (al dan niet succesvol), maar zeer zeker ook een respectvolle nagedachtenis aan hen die het niet haalden , die omkwamen onderweg of die er zelfs niet toe kwamen om te vertrekken uit hun moederland. Het stemt verdrietig dat we weten dat het in beide gevallen om miljoenen mensen gaat, de wereld is op drift. Als een film ervoor zorgt dat deze gedachten bij je opkomen, dan weet je dat ie indruk maakt. 

In het gezin van Ezzat Mardini draait alles om topsport. Hij was zelf ooit een topzwemmer maar moest zijn carrière beëindigen toen hij dienstplicht moest vervullen in het Syrische leger van president Assad. Hij projecteert zijn gedrevenheid op zijn dochters Sara en Yusra, waarbij vooral die laatste kansrijk is om internationale successen te gaan boeken en wellicht zelfs kan shinen op de Olympische Spelen. De dochters worden gedrild en spartaans opgevoed, maar vooral dochter Sara begint andere kanten van het leven ook interessant te vinden. Ze traint net iets minder hard, des te harder danst en zingt ze. 
De verheviging van de oorlog in 2015 is een schok voor het land, steeds vaker is ook Damascus het doelwit. Wanneer er slachtoffers vallen in de vrienden en bekenden-kring van de meisjes neemt Sara een besluit: ze gaat vluchten, ze wil naar Duitsland waar een nichtje al eerder heen gegaan is. Aanvankelijk weigeren haar ouders haar te laten gaan, maar als het leven in Damascus met de dag gevaarlijker wordt, staat ze de zussen toe om te vertrekken. Op verzoek van Ezzat reist er neef Nizar met ze mee, ter bescherming. 

Een helletocht begint, waarbij de zussen inderdaad op een gammel bootje belanden dat een deel van de zee moet doorkruisen om bij het eiland Lesbos aan te komen. Het bootje is overvol en dreigt ten onder te gaan, de zussen besluiten zich op te offeren door - verbonden door een touw- met de boot mee te zwemmen om zo de druk op het rubberbootje te verlichten. Een onmenselijke inspanning, maar uiteindelijk bereiken ze uitgeput de Griekse kust. Inderdaad, ze hebben Europa bereikt, maar dan zijn de gevaren nog lang niet geweken. Een helletocht over het vasteland begint, waarbij de zussen elkaar steeds een stukje losser beginnen te laten. Zal Sara ooit nog dansen, zal Yusra ooit nog zwemmen? 

Met : Manal Issa, Nathalie Issa, Ali Suliman, Matthias Schweighöfer , Ahmed Malek, Nahel Tzegai

FIN - song : Steven Price - The Race in Rio
FIN - song : Bu Kolthoum - Mamnoun 

Geen opmerkingen:

Green Border (aka Zielona Granica) - Agnieszka Holland

Green Border op IMDb (6,4)   Green Border op Moviemeter (3,50) Ik kon de slaap maar moeilijk vatten gisteravond, er spookte te veel door mij...