dinsdag, december 13, 2022

The Last Bus - Gillies MacKinnon

The Last Bus op IMDb (6,5)

The Last Bus op Moviemeter (3,32)

Prachtig, prachtig. Wat een heerlijke film, helemaal op mijn wensen geschreven. Een minimaal verhaaltje , ingetogen doch maximaal effectief acteerwerk en hartverwarmende menselijke belevenissen. Hoewel deze film het niet van de verrassingen moet hebben, zat ik toch aan het eind met natte wangen op de bank. Effectief, ik noemde het al. Blijf mij roepen voor kleine Europese arthouse-pareltjes als deze.

Timothy Spall (toch maar 4 jaar ouder dan ik ben) speelt in " The Last Bus" met overtuiging de gammele bejaarde Tom die een busreis aanvaardt van het uiterste noorden van Schotland naar het uiterste zuidwesten van Engeland en Wales. Als het op één buskaartje had gepast zou hebben, zou er John O' Groats - Land's end op gedrukt zijn. 

Zestig jaar eerder maakte Tom de reis in omgekeerde volgorde, toen nog met zijn geliefde vrouw Mary. Zij is hem onlangs ontvallen en Tom wil een aan haar gemaakte belofte nakomen. Aanvankelijk gaat dat nog joviaal omdat hij in de hem bekende regio nog wel bekenden tegen komt, maar al ras staan de ontmoetingen vaker in het teken van uitdagingen: niet iedereen heeft begrip voor een mokkende oude man die non-verbaal behoorlijk uit de hoek komt. Maar er zijn ook allerhartelijkste ontmoetingen bij, op deze reis die Tom tot in detail heeft uitgeschreven: hij laat zich niet verrassen en kiest zelfs dezelfde overnachtingsplekken uit als op de heenreis. 

Langzaam ontvouwt zich het drama van de reden van Tom's reis, een zware onderneming voor een oude en zieke man. Door Tom's opvallende aanwezigheid wordt zijn reis mede beleefd door duizenden socialmedia-volgers. De mimiek van Timothy Spall laat duidelijk zien wat Tom daarvan vindt, maar hij laat zich door niets of niemand van de wijs brengen: hij doet dit voor Mary. 

Met : Timothy Spall, Phyllis Logan, Ben Ewing, Natalie Mitson

FIN - song : Nick Lloyd Webber - The Last Bus 

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...