donderdag, juni 06, 2024

The Great Escaper - Oliver Parker

The Great Escaper op IMDb (7,0)
 The Great Escaper op Moviemeter (3,35)

Het was toeval, toegegeven, maar dan ook wel weer een heel passend toeval dat we deze film gisteravond thuis bekeken. Geen zin in de opgeklopte tv-debatten, dus mijn vrouw ging even speuren hoeveel geld ze nog op haar filmhuur-pas had staan. En kwam daarna bij deze uit. Dat het vandaag D-day is, maakt het allemaal extra bijzonder. Dit zien we dus helemaal los van het fantastische acteerwerk van twee hoogbejaarde giganten (waarvan de vrouwelijke hoofdrol al overleed voordat ze de première kon meemaken). 

De film speelt precies 10 jaar geleden, rondom de 70-jarige herdenking van de moeder aller invasies. We betreden het verzorgingshuis waar Bernard en Irene hun oude dag doorbrengen. Bernie krijgt het teleurstellende bericht dat het niet gelukt is om in te schrijven op een veteranenreis naar de 70e herdenking van D-day, de grote landing van gevechtstroepen op Normandië waar hij zelf destijds als soldaat aan deelnam. 

Bernie lijkt zich erbij neer teleggen en zich te beperken tot zijn dagelijkse rondje met de rollator. Maar het is juist zijn vrouw Irene die hem stimuleert, omdat ze ziet dat hij met zijn hoofd toch de hele dag dáár zit. In alle vroegte verlaat Bernie het tehuis, reist naar Dover en gaat in zijn eentje de boot op. Daar ontmoet hij vele oude strijdmakkers, die hem liefdevol in de groep opnemen. Eenmaal aan wal beginnen de voorbereidingen voor de herdenkingsdag, maar Bernie en zijn nieuwe vriend Arthur hebben heel andere plannen. Terwijl heel het verzorgingshuis in rep en roer is omdat Bernie vermist wordt (waarna zelfs de media op het verhaal duiken) trekken Bernie en Arthur naar het nabijgelegen Bayeux. Elk met hun eigen reden. 

Met:

Michael Caine            Michael Caine

Glenda Jackson        Glenda Jackson

John Standing        John Standing

FIN - song :  White Lie- Specter

Geen opmerkingen:

Beetlejuice Beetlejuice (aka Beetlejuice 2)- Tim Burton

Beetlejuice Beetlejuice op IMDb (7,1)   Beetlejuice Beetlejuice op Moviemeter (3,10) Eerlijk is eerlijk: ik vond m gewoon leuk. Geen lijstje...