maandag, juni 24, 2024

Blind Spot (aka Blindsone) - Tuva Novotny

Blind Spot op IMDb (7,0)
 Blind Spot op Moviemeter (2,90)

Moeilijke, doch behoorlijk boeiende film. In langgerekte scenes wordt de kijker gedwongen om mee te voelen met de emoties van de hoofdrolspelers. En die zijn hevig, zo blijkt.

Twee schoolvriendinnen lopen naar huis en bespreken de zojuist afgeronde handbaltraining. Ze zijn niet de meest gevierde speelsters van het team, ze horen sowieso niet bij de incrowd van de school waardoor pestgedrag met enige regelmaat de kop opsteekt. De meisjes lijden daaronder maar hebben elkaar om steun te verlenen. Steun die ze toch al nodig hebben want een puberleven gaat nu eenmaal niet vanzelf. 

Als Tea- een van de twee meisjes- thuis komt, helpt ze eerst haar moeder (die pas veel later in de film haar stiefmoeder blijkt te zijn) met de zorg voor de kleine broertjes en voor het eten trekt ze zich nog even terug op haar kamer. Als moeder haar voor het eten wil komen halen, treft ze Tea niet aan. Het raam staat open, beneden op het grasveld voor de flat ligt Tea. 

Volledige paniek, de korte aanrijtijd van de ambulance lijkt uren te duren en moeder draait volledig door. De ambulancebroeders proberen haar tot kalmte te manen en te overtuigen dat ze alles doen om Tea de beste zorg te bieden. Zorg die ze keihard nodig heeft want voor haar leven wordt gevreesd.

In het ziekenhuis is de hectiek niet minder: terwijl op de operatiekamer de chirurgen hun best doen Tea te redden, wordt moeder gekalmeerd door een familielid en een zorgzame broeder. Als de gealarmeerde vader arriveert, begint het circus van voor af aan. Slechts mondjesmaat weet de verpleging door te dringen tot de ouders, stukje bij beetje weten ze met gerichte vragen een beetje informatie in te winnen over de positie van Tea in het - achteraf tamelijk complex blijkende -gezin. Gaandeweg vraagt een ieder zich af of ze signalen hadden moeten oppikken van de geestelijke noodsituatie van hun dochter.

Met: Pia Tjelta, Anders Baasmo, Oddgeir Thune, Per Frisch

FIN - song :  Gunnar Haslam - Meter by me, Sybil

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...