zondag, juni 09, 2024

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)
 Worth op Moviemeter (3,09)

Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat over een van markantste momenten van onze tijd, een die de geschiedenis voorgoed veranderd heeft. Maar meer nog dan over dat moment (de aanval op het New Yorkse  World Trade Centre op 11 september 2001) gaat het over de nasleep ervan. En een film met Michael Keaton én Stanley Tucci moet je sowieso niet laten schieten.

Kenneth Feinberg is een advocaat. Een gehaaide. Briljant, maar gehaaid. Juist op die basis wordt hij - direct na 11 september - door de president geinstalleerd als Special Master of Law. Hij moet met een commissie gaan beoordelen welke mensen recht hebben op een schadevergoeding van de staat. En nog belangrijker: hij moet berekenen hoeveel. "Hoeveel is een mensenleven waard" is de kernvraag. Feinberg bouwt een criteria-tabel.

Feinberg krijgt ruim de tijd, zo lijkt het. Pas op kerstmis 2003 moeten de mensen het aangeboden voorstel ondertekenen, willen ze in aanmerking komen. Hij krijgt een target opgelegd: 80 procent van de aangelegde dossiers moet ondertekenen, anders gaat de overheid het oplossen en zullen het jarenlange processen en procedures worden. 

Hoewel Feinberg voortvarend begint, wordt hij al snel geconfronteerd met de wezensvraag: is een mensenleven eigenlijk wel in geld uit te drukken? Is een directeur meer waard dan een kantinebaas? Zijn team ontmoet schrijnende gevallen, van niet erkende homoseksuele relaties tot gezinnen met buitenechtelijke kinderen: alle menselijke varianten komen voor, of ze nou in de torens werkzaam waren of dat ze als brandweerman de resten moesten opruimen. De slachtoffers hebben zich verenigd, een groot deel laat zich vertegenwoordigen door de menselijke Charles Wolf, die de confrontatie met Feinberg op scherp zet, maar nooit de humane aspecten uit het oog verliest. En dat voelt Feinberg.

Met: 

Michael Keaton    Michael Keaton

Stanley Tucci        Stanley Tucci

Amy Ryan            Amy Ryan

Tate Donovan        Tate Donovan

FIN - song :  Hardy- Free falling

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...