zaterdag, juni 29, 2024

The Big Chill - Lawrence Kasdan

The big chill op IMDb (7,1)
 The Big Chill op Moviemeter (3,15)

Dat het al echt 40 jaar geleden is dat ik deze zag, onvoorstelbaar. Destijds een spraakmakende film. En ik kan dat begrijp dat nog immer: de film bleek een kraamkamer voor grote acteurs, ook geeft de film een mooi beeld over de steeds kantelende verhoudingen in langjarige vriendschappen. Heerlijk, blij deze weer eens tegengekomen te zijn. En wees eerlijk: als je 41 jaar na release nog steeds een 7,1 scoort op de grootste moviedatabase, dan heb je behoorlijk wat laten zien. 

De aanleiding voor de ontmoeting is een trieste: de zeven vrienden die we de komende anderhalf uur gaan leren kennen, krijgen een naar bericht: hun oude studievriend Alex is uit het leven gestapt. Alex, de meest getalenteerde, de virtuoos charmante, zomaar weg. Maar blijkbaar droeg Alex ook geheimen met zich mee.

Na de begrafenis trekt de vriendenclub naar het huis van Harold en Sarah, die binnen de vriendenclub het meest stabiele en succesvolle stel blijken te zijn. In het weekend dat volgt, komen in indringende gesprekken - onder invloed van veel drank en drugs - de grote verschillen maar toch ook wel vele overeenkomsten tussen de vrienden naar voren. Waar zijn ze beland, de ooit idealistische groep die de wereld ging veranderen? Heeft niet elk van hen zijn teleurstellingen (relaties, werk, maatschappij) moeten verwerken, terwijl men zo verwachtingsvol het leven na de studie aan ging? Waarom is juist Alex dan degene die dit allemaal niet meer kon dragen? Fileren en gefileerd worden, ze komen allemaal aan de beurt. 

Met : Glenn Close, Kevin Kline, William Hurt, Tom Berenger, Meg Tilly, Jeff Goldblum, Mary Kay Place

FIN - song :  Three Dog Night - Joy to the World

Geen opmerkingen:

Cerdita (aka Piggy) - Carlota Pereda

Cerdita op IMDb ( 6,2)   Cerdita op Moviemeter (2,94) Daar had ik me toch even vergist. Ik dacht naar een Spaanse arthouse-film te gaan kijk...