vrijdag, juni 28, 2024

Explanation for everything (aka Magyarázat Mindenre) - Gabor Reisz

Explanation for everything op IMDb (7,7)
 Explanation for Everything op Moviemeter (3,79)

Jaaaa, film in mijn straatje deze. Gisteren in première gegaan, ik zocht lekker de koele filmzaal op (met nog 6 andere bezoekers, de zomerlauwte slaat reeds toe). Actueel onderwerp, ik zag aardige verwijzingen naar de situatie in Nederland op dit moment. Dat is natuurlijk niet zo gek als we weten dat De Grote Partijleider een enorme fan is van zijn grote voorbeeld in Hongarije. Er kwamen in de film enkele discussies voorbij die rechtstreeks op ons landje zijn te projecteren. 

Abel Trèm is gespannen. Hij staat voor zijn examen maar hij krijgt de leerstof er simpelweg niet in. Zijn ouders pushen hem om toch vooral goed te leren zodat hij straks kan gaan studeren. Daarbij is vooral vader (actief Fidesz-lid) van de oude stempel: "wij hebben dat examen ook gehaald, zelfs je stomme neef haalde het dus jij moet het zeker kunnen". Niet erg motiverend allemaal. 

Abel faalt hopeloos; welhaast catatonisch zit hij voor de examencommissie, er komt geen woord uit, zelfs niet als ze hem de kans gunnen een ander geschiedenisonderwerp te kiezen. Thuis gekomen ontwijkt hij de woede van zijn vader en gooit het over een heel andere boeg: het lag volgens hem allemaal aan leraar Jakab, die de pik op hem zou hebben omdat hij een nationalistisch speldje op zijn jasje droeg tijdens zijn examen. Wij weten dat dit onzin is, maar vader maakt er een ding van en vertelt het rond op een partijbijeenkomst. Waarna het balletje gaat rollen, de pers er lucht van krijgt en de school (met name leraar Jakab) in een vals daglicht komt te staan. Abel kan geen kant meer op, hij moet zijn rol blijven spelen maar weet ondertussen natuurlijk al beter. 

Met: Adonyi Walsh-Gaspar, Istvan Znamenak, Andras Rusznak, Lilia Kizlinger

FIN - song :  Andras Kalman/ Gabor Reisz - Magyarazat Mindenre

Geen opmerkingen:

Cerdita (aka Piggy) - Carlota Pereda

Cerdita op IMDb ( 6,2)   Cerdita op Moviemeter (2,94) Daar had ik me toch even vergist. Ik dacht naar een Spaanse arthouse-film te gaan kijk...