woensdag, januari 05, 2005

Ave-rechtsstaat

Vijf dagen zitten we nu al in het nieuwe jaar en dan kun je altijd al een beetje evalueren over de nieuwe regels.
Een van de naarste nieuwkomers is de identificatieplicht. Los van connotaties met een dramatisch verleden zou Nederland ook beter moeten weten: deze regel wekt eerder onveiligheid op dan dat ie veiligheid creëert.
Niet alleen ik, maar ook mensen om me heen melden dat ze allemaal met een schuin oog naar naderende politiepetten kijken: "geef ik aanleiding? Nee toch? Hij zal me toch niet controleren?".
Ik heb genoeg reactionair gedrag van de blauwe brigade meegemaakt om te weten dat die hun vooroordelen absoluut zullen gaan misbruiken. Daarmede zijn dus de verkeerde mensen de dupe. Mensen die voorheen argeloos op straat liepen, gaan zich nu schuldig voelen als ze zo'n ding niet bij zich hebben, als ze de Hermandad zien naderen en als ze zien dat hun fietsverlichting weer eens vernield is.
Averechts, heet dat!

4 opmerkingen:

FROMMEL zei

waarom geen link naar gelijkoversteken.org hierbij????????????

http://gelijkoversteken.org

begt zei

wask inderdaad vergeten, frommel. Het leuke is dat ik gister al zaken hoorde van aanklachten tegen politie-agenten die weigeren zich te legitimeren. Laat dat marus flink uit de klauwen lopen!

Anoniem zei

Bert, ik denk dat je wel weet dat je van mij geen bijval hoeft te verwachten. Ik mag dan wel van een ander deel van de wereld komen en een ander kleurtje hebben dan de meeste Nederlanders, maar en misschien wel daarom ben ik juist heel blij met de nieuwe identificatieplicht.Ik ga heus niet lopen schreeuwen dat de nieuwe wet de criminaliteit in één keer oplost, en dat er geen gevaren aankleven. Ik vind wel dat de wet en de uitvoerders ervan een eerlijke kans moeten krijgen. Infeite bestaat de legitimatieplicht al jaren. Heb jij ooit een bankrekening kunnen openen zonder rijbewijs? Ik zie vooralsnog geen wild west taferelen waarbij politiemensen, naar mijn legitimatie gaan vragen om het vragen zelf of omdat ik bruin ben. Misschien naief van mij, maarik verwacht identificatie acties inderdaad meer bij verkeersovertredeingen, voetbalwedstrijden, of bij de uit de hand gelopen demonstraties of wat dan ook. En beste Bert zolang ik weet dat ik een schoon geweten heb, dan mogen zij mij bij elke actie om mijn legitimatie vragen, want de computer zal toch aangeven dat ik een voorbeeldige burger ben. En zolang je dit van jezelf weet en dan maakt het niet uit wat voor kleurtje je hebt heb je niets te vrezen. Ik loop al 20 jaar vrijwillig met mijn legitimatie op zak. Hoog tijd dat er eens iemand om gaat vragen. Wat de voordelen zijn van de nieuwe wet? Wordt tijd voor een biertje Bert!!
groet een bruine Nederlander.

begt zei

Biertje gaan we sowieso doen, Brownie, met of zonder je lief! Maarrrr: ik vind het een heeeel verschil of je je legitimeert als je een rekening wilt openen of als je gewoon op straat jezelf loopt te zijn.
Het ene is ACTIEF, daar neem je zelf de stappen voor, het andere is PASSIEF, dan doen anderen het! En laat ik de politie dáár nu niet in vertrouwen!!
Dan gaat het niet om brandschoon geweten of niet, het gaat erom dat de politie zo bevooroordeeld is dat zij gaan krakertje pesten, verslaafden opjagen, fietslicht-controles gaan uitvoeren e.d. En dat, beste vriend, maakt nederland echt niet veiliger hoor, het maakt het alleen anders! Schijnveiligheid is dat!