donderdag, januari 25, 2007

Aanzien

Niets conventioneels is mij vreemd. Januari is altijd een maand waarin repetitieve zaken de overhand krijgen. Nieuwjaarsborrels, belasting-aankondigingen en het "nieuwe" salarisstrookje bepalen even het gesprek van de dag.

Eén van de hoogtepunten van de maand is voor mij altijd het verschijnen van de nieuwste uitgave van "Het aanzien van ....", waarbij je op de puntjes het afgelopen jaar dient in te vullen.
Nog eenmaal ga ik uitgebreid door het nieuws van het afgelopen jaar heen, rustiger dan in het nieuwsjaaroverzicht en net zo diepgaand als ik de krant lees (de krant ja, niet de dagelijkse nieuwsvodjes).
Het traditioneel vormgegeven Aanzien brengt mij terug naar de herinnering aan de poepbruine kast in ons huisje aan de Dorpsstraat, waar mijn vader altijd náást de radio zat te luisteren naar "Recht en Slecht" van Mr.dr. Benno Stokvis.
In diezelfde kast stond een reeks mij zeer intrigerende boeken: vanaf (bijna) het eerste begin had mijn vader die serie gespaard. Op de jongste uitgave prijkt trots de kreet "sinds 1962", mijn vader was t jaar erna begonnen. Ik bladerde als klein kind al door die fascinerende fotoboeken, de kiem voor mijn "nieuwsgierigheid" was gelegd.

Toen na mijn vader mijn moeder overleed en het huis leeggeruimd werd, was t enige dat ik mee wilde nemen.. juist ja.. de Aanzien-serie. Trots ben ik er op dat ik m compleet heb! Compleet?
jawel, want een jaar of zes geleden kwam mijn inmiddels overleden broer op mijn verjaardag met een cadeautje: een morsig boek was 't! De editie 1962, het allereerste Aanzien. Van een rommelmarkt geplukt, speciaal voor mij!

U snapt, de boekenserie wijst me niet alleen op de recente geschiedenis, maar ook al die overleden familieleden delen mee: ik houd ze in Aanzien!!!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus de opmaak van Het Aanzien Van is al sinds 1962 onveranderd? De uitgave 2006 ziet er layouttechnischgesproken net zo uit als dat van 1962?Wow, dat is nog eens vintage, om er maar eens een oudHollandsche term tegenaan te flikkeren.!

FROMMEL zei

jeugdcement. bij mijn paps en mams thuis staat ie vanaf 1972 of daaromtrent. en wat waren we in 1984 of 85 trots in almere dat er breakdancers uit dat gat in stonden.

Anoniem zei

eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op jou, kep um ook vanaf 1962, maar ergens in de jaren taggetig mis ik er un paar. mijn vader werkte net als ik bij het verloren gegane Veranderen Niet Uitgeslotenbedrijf en ik nam het vervolg van deze reeks voor hem mee toen hij stopte met werken. Na 2000 heb ik de aankoop ervan niet meer gedaan, spijt komt na de zonde. Begt koester en geniet ervan.

begt zei

nou nee, herr m, da's niet helemaal waar. ergens in de jaren 70 zijn ze kleur gaan gebruiken alsook een voorpagina met afbeelding gaan maken. En dáárvan is ie iets anders geworden dan ie was.
rest is echter nog eender.

@frommel: almere zal er dit jaar ook wel weer instaan, met die grondwater-burgemeester van jullie

@anonymous: het afstoten van het boekendeel is het begin van het einde voor VNU gebleken. dat zie je maar weer..