woensdag, september 05, 2007

Tanja

Er bekruipen mij licht romantische gevoelens als ik het verhaal over Tanja lees.
Wie is dat, zegt u?
Tanja is het nieuwe Nederlandse issue: dame die vanuit haar studie spaans in colombia verzeild raakte, daar geboeid raakte door de burgeroorlog en de bijbehorende rebellie en die vervolgens in dienst trad van een vreemde mogendheid (nou ja, bij een rebellerende afsplitsing daarvan).

Ik zweef langzaam terug naar begin jaren 80 toen politiek bewuste Begtje juist het Midden-amerikaanse deel van de politiek volgde. je had net de sandinistische revolutie in Nicaragua (voor ons van een Guevariaanse grootte!), je had de foute rol van amerikaanse contra's in El Salvador (en trouwens overal in Nicaragua) en je had tot overmaat van ramp de moord op vier nederlandse journalisten.

week in week uit demonstreerden we voor de Amerikaanse Ambassade (let wel: de locatie, we demonstreerden juist t├ęgen Amerika). Verzamelen na t werk, op de dam en hop! Zo betrokken als die Tanja blijkbaar nu is, zo was ik ook. ik was alleen niet zo dapper en zit nog steeds hier.
Wel zo veilig, maar op een of andere manier werkt haar verhaal respect bij me op!

2 opmerkingen:

FROMMEL zei

tanja is voornamelijk nogal naief.

begt zei

is ook zo, maar das nou juist wat ik wil benadrukken. dat waren wij ook. in dit geval gaat het om vrijheidsstrijd, maar ik heb dezelfde idealisten meegemaakt in kraakbeweging, in shell-demo's en in dierenbevrijding.
kortom: het gaat er maar net om hoe ver iemand voor zijn/haar ideaal durft te gaan...