woensdag, januari 21, 2015

The imitation game - Morten Tyldum

The imitation game op IMDb
Eindelijk de kans gekregen deze te zien, blij toe. Ik vond het namelijk een fijne film. Niet zozeer vanwege het waargebeurde verhaal (daarvan waren alle finesses al ruim vooraf bekend), niet zozeer vanwege die typisch Britse manier van oorlogsverhalen aanpakken (waar ik altijd de tegenstrijdige begrippen "arrogantie" en "onderdanigheid" in vind zitten), nee : vooral vanwege het ijzersterke acteerwerk.
Mark Strong als de MI6-commandant die vileine geheimedienst-gedrag koppelt aan tongue-in-cheek humor, Matthew Goode (die we kennen van Matchpoint en A single man) als de andere behoorlijk briljante wiskundige en natuurlijk Benedict Cumberbatch, die de rol van zijn leven lijkt te spelen.

Het autisme spat er vanaf bij Alan Turing, een huizenhoogbegaafde wiskunde die zich kort voor WOII aanmeldt bij de Britse geheime dienst. Hij heeft gehoord van de encodeermachine Enigma, die de Duitsers gebruiken voor hun militaire berichtgeving, en hij denkt dat hij degene is die de code zou kunnen kraken. Immers: hij is -ondanks zichzelf - een geslaagd wonderkind te noemen met als specialisme encryptie en geheimtaal.
Hij mag het proberen, maar merkt dat werken in een team iets heel anders is dan studeren op een lastig onderwerp. Hij komt in de knel en moet moeite doen om het leger te investeren in de bouw van de door hem bedachte machine die stapsgewijs de code moet kraken. Om daarmee, uiteraard het doel van de geheime dienst, mensenlevens te redden en de koers van de oorlog om te turnen.
Het lukt, dat is geen geheim. Maar het kost Turing uiteindelijk letterlijk zijn leven, omdat de persoonlijke geheimen die hij meedraagt in het puriteinse Brittania niet gevreten worden. Dan mag je nog zo'n oorlogsheld zijn, je gaat niet als man aan andere mannen zitten.

Een stevige dosis waargebeurd drama, een klein stukje kunstmatige spanning en heel veel spelkunst: prima film!

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...