vrijdag, juni 24, 2016

Een man die Ove heet (En man som heter Ove) - Hannes Holm

Een man die Ove heet op IMDb (7,5)
Voorspelbare maar desondanks zeer plezierige film. De ontwikkeling van de personages zie je van mijlenver aankomen, maar dat doet niets af aan de feelgood-atmosfeer die de film uitstraalt en aan de boodschap die de regisseur wil overbrengen. Deze film is zonder meer goed te doen.

Ove is kersvers weduwnaar. Mopperpot van formaat, hij irriteert de ganse buurt met zijn nadruk op leef- en verkeersregeltjes. Dagelijks maakt hij zijn rondje door de wijk, noteert alle afwijkingen en onvolkomenheden en brieft die onverbiddelijk terug naar de buurtgenoten. Het maakt hem niet populair.
Een opeenvolging van gebeurtenissen (onverwacht ontslagen, nieuwe buren inclusief schreeuwende kinderen en buitenlandse vrouw, de medische achteruitgang van zijn enige bondgenoot in de wijk) maken dat Ove langzaampjes een omwenteling maakt. Hij wil uit het leven stappen maar dat lukt steeds maar niet: er komt telkens een voorval tussen waarbij hij moet ingrijpen wil de wijk niet verder afglijden. Langzamerhand krijgt hij waardering voor zijn inspanningen, langzamerhand ook ziet hij zelf in dat hij helemaal niet de beroerde loner is die hij denkt te zijn.

Geen wereldschokkend verhaal, gewoon lekker om naar te kijken.

Geen opmerkingen: