maandag, juni 27, 2016

Child 44- Daniel Espinosa

Child 44 op IMDb (6,4)
Niet bijster geslaagde boekverfilming over de strijd voor rechtvaardigheid in stalinistisch Oekraïne in de vorige eeuw. De film maakt een vliegende start om de periode 1933-1953 te overbruggen en blijft daar vervolgens hangen in de oplossing van een reeks kindermoorden.

Leo Demidov is een straighte militair, voor zover je onder Stalin-bewind straight kon zijn. Hij trekt een van diens dogma's ten twijfel: In het paradijs worden geen moorden gepleegd. Als er ondanks dat credo meerdere kinderen gevonden worden langs spoorlijnen, waaronder die van zijn beste vriend en strijdmakker, raakt hij uit de gratie van het machtig militair apparaat.
Hij wordt gedegradeerd en verbannen naar een stille uithoek van het Sovjet-rijk om daar wat belegen politiewerk te verrichten. Als ook daar vervolgens die moorden plaatsvinden, begint hij het geheel te ontrafelen. Hij onderzoekt de reispatronen van de dader en komt tot conclusies. Er is echter een groot probleem: hoe krijgt hij de middelen en de mogelijkheden voor zijn onderzoek bijeen als hij op de hielen gezeten wordt door zijn oude militaire vrienden?

Dat de film niet geheel van de grond komt, mag verbazingwekkend heten. Er staat namelijk een keur van sterke acteurs op de rol. Op een of andere manier komen ze geen van allen uit de verf, alsof ze de opdracht hebben gekregen om Sovjet-onderkoeld te acteren. Da's jammer.

Met Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Paddy Considine.

Geen opmerkingen: