vrijdag, mei 05, 2017

Transit - Hannah Espia

Transit op IMDb (7,2)
Vluchtelingenepos uit onverwachte hoek. Er zijn meer films over arbeidsmigranten, vaak gaat het daarbij over de lastige positie die ze bekleden: ingeklemd tussen baas en de regels van het land. Deze film doet dat iets anders. Ten eerste door de locatie: we bevinden ons in Israël, een land dat gevormd lijkt door en voor migratie. Dan nog: ook hier blijk je A- en B-keus te hebben.

We volgen de lijdzame strijd van een Filippijnse familie. Zoals op veel plekken in het Midden-Oosten en Arabië zijn ze werkzaam als huishoudelijke krachten. En zoals in veel landen lopen ze op eieren: één overtreding van de regels en ze kunnen vertrekken. In Israël lijkt dat anders te lopen: veel van de werkgevers zijn blij met hun medewerkers en blijken bereid tot een leugentje om bestwil hier en daar. Kinderen van arbeidsmigranten die in Israël worden geboren zijn Israëlier en geen Filippijn.
Daar is echter een jaar of 20 geleden een verandering in gekomen: kinderen tot 5 jaar kunnen nog worden uitgezet als hun ouders niet de juiste papieren blijken te hebben. Niet des Israels, zegt u. Dan zal deze film u het een en ander verhelderen.
Het lukt de familie lange tijd om keurig onder de radar te blijven. Bijna is het jongetje 5 jaar oud.

Met : Irma Adlawan, Ping Medina , Mercedes Cabral


Geen opmerkingen: