vrijdag, mei 26, 2017

Dubbelspel (Double Play) - Ernest R. Dickerson

Dubbelspel op IMDb (7,8)
Een 7,8 op IMDb. Dat is hoog, dat is echt hoog. De film ging gisteren in Nederland in première , ik denk dat langzamerhand het gemiddelde cijfer zal dalen. Zo fabuleus goed is de film niet. Hij is aardig, heeft een charmante kijk op het leven op een eiland en is bij vlagen zelfs spannend. Een voldoende dus zeker , dat telt. Maar geen 7,8.

40 jaar na dato bezoekt Ostrik- een welvarende Curaçaose Hollander- het eiland. Zijn doel is duidelijk: hij wil in het reine komen met zijn verleden en vooral met die bizarre gebeurtenissen die zijn leven voor altijd bepaalden. In een dubbelspel (grapje) met de tijd leren we hoe het heftige verleden zijn complexe heden bepaald heeft.
Ostrik is een jongetje dat probeert onbezonnen te zijn maar daar amper de kans voor krijgt. Zijn verantwoordelijkheidsgevoel is groot. Hij helpt zijn moeder waar hij kan , hij is gek op zijn landloperige vader die een marginaal bestaan als taxichauffeur combineert met een periodieke rondgang langs de prostituees van het eiland. Dat laatste kost geld , dat snapt u. Geld dat daardoor niet aan de kinderen kan worden besteed. Geen geld , geen schoenen. Geen schoenen , geen school. En daarmee komt de zo ferm beloofde toekomst van Ostrik in gevaar: "ooit wordt jij dokter, jongen. Ooit maak jij ons trots.".  Niet dus, want hij mag dan goed kunnen leren, op zijn slippertjes wordt Ostrik steeds geweigerd in de klas.
Slippertjes, zij vormen de grote leidraad van de film. Want de "vriendengroep" waarmee Ostrik's vader Bubu dagelijks zijn spelletje domino speelt, wordt gevormd door mannen die hetzij zelf vreemdgaan dan wel partner zijn van een echtgenote die dat doet. Het onschuldige stenenspelletje wordt een metafoor voor de onderlinge strijd die de mannen uitvechten.
De oude Ostrik wil voor eens en voor altijd uitvogelen waar de jonge Ostrik nu precies middenin zat.

Het boek waar deze film naar gemaakt is, wordt algemeen erkend als een hoogtepuntje in de vaderlands-Caribische literatuur. Frank Wilhelm Arion maakte nog net mee dat zijn boek een verfilming zou krijgen, hij heeft de première echter niet meer gehaald.

Met : Colin Salmon , Lennie James, Alexander Karim, Louis Gossett Jr.


Geen opmerkingen: