zondag, mei 07, 2017

Django - Etienne Comar

Django op IMDb (6,1)
Hoewel ik had verwacht een ander type film te gaan zien, toch een aardige tijd gehad met deze. Ik had méér nadruk verwacht op de muziek, de man is immers een gitaarheld van ongekende statuur. Daar bovenop kwam dan nog eens het tamboereren op het Rosenberg-trio, de huidige onbetwiste koningen van de gypsy-gitaarsound. Zij meldden dat ze moeite hadden om het hoge niveau van het spel van Reinhardt te halen.
Natuurlijk zit er heel veel muziek in de film, maar het zwaartepunt van dit verhaal ligt m.i. toch echt ergens anders. Dat zit hem volgens mij veel eerder in de angst voor vervolging, een lot dat de zigeuners in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog overal ten deel viel, dus ook in het mondaine Parijs van toen. Daar is Django Reinhardt bezig met een lekker leventje: optreden, applaus in ontvangst nemen, feestje en borreltje acheraf, naast de pot piesen, de volgende dag een beetje vissen en hup: volgende optreden.
Dat komt allemaal in de knel als de Duitsers in Parijs hem min of meer dwingen om een tournee door Duitsland te gaan doen. Hij mag zelfs gaan spelen voor Goebbels. Echter, dat mag allemaal alleen als hij de muziek wat minder "entartet" maakt , wat in hun ogen betekent "minder volks, minder vulgair en vooral : "minder neger". Reinhardt heeft daar uiteraard moeite mee: als muzikant speel je met je hart en veel minder met je hoofd. Reinhardt merkt dat hij in de knel zit , management en omgeving wordt onder druk gezet. Toch weigert hij toe te geven, sterker nog: hij probeert te vluchten en komt daarbij tot aan de Zwitserse grens. Daar beginnen de confrontaties opnieuw, zeker als de Duitsers doorhebben wie ze voor zich hebben. Het web sluit zich, wat wordt het? Optreden voor de Nazi's of komt Reinhardt toch nog tijdig over de bergen heen in Zwitserland terecht?

Ik verklap u verder weinig, het is een op waarheid gebaseerd verhaal waarbij kundig veel fictie in gemixt is. Maar blijf kijken, want het einde van de film is indrukwekkend.
Sowieso is de film ook de moeite waard vanwege het grootse spel van Reda Kateb, die opnieuw een glansrol op zich neemt na die in "Un Prophete".

Met : Reda Kateb , Cécile de France , Bea Palya

Geen opmerkingen: