zondag, mei 07, 2017

Nightcrawler - Dan Gilroy

Nightcrawler op IMDb (7,9)
Lastig om sympathie te krijgen voor Lou Bloom, de hoofdpersoon van deze met een 7,9 op IMDb fors gewaardeerde film. Ik zag het er niet helemaal aan af, maar blijkbaar valt het verhaal bij veel kijkers in bijzondere aarde. Bijna een 8 voor een film die al twee jaar oud is, dat betekent wel iets. Bij mij komt het de 6,5 niet te boven maar goed, ik ben er ook maar één.

Louis Bloom is wanhopig op zoek naar werk. In L.A. is uiteraard van alles te vinden maar hij zoekt - naast het grote geld- ook iets van roem en erkenning. Op het irritante af dringt hij zich op, vangt overal bot totdat hij door stom toeval een gat in de markt ziet: hij is getuige van een ongeluk op de snelweg en ziet razendsnel de politiescan-reporters opdoemen die wrak en slachtoffers filmen. Om vervolgens de beelden te verkopen aan de nieuwszenders.
Lou denkt dat hij dat allemaal beter kan, directer ook. Camera aangeschaft, deal gemaakt met een zender-in-problemen en erop af. Inderdaad weet hij naam te maken omdat hij nét even brutaler, net even directer filmt. Af en toe negeert hij een politieverzoek , komt iets dichter op de crimescene dan andere camera's hetgeen hem exclusievere beelden oplevert. So far so good.
Hij neemt iemand voor weinig in dienst om hem te begeleiden bij zijn "stadscross" om overal als eerste ter plekke te zijn. Dat gaat uiteindelijk heel ver: bij een driedubbele moord in een villa-wijk zijn de reporters ver voor de politie aanwezig, zien de daders wegrennen en hebben op de verlaten set van het huis alle kans om slachtoffers te filmen ver voordat de eerste politiewagens komen.
Fijne beelden voor de tv-zender natuurlijk, maar de politie heeft er zo haar vragen over. Lou wordt van getuige langzamerhand verdachte.

Met : Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton

Geen opmerkingen: