maandag, juli 22, 2019

Ballon- Michael Bully Herbig

Ballon op IMDb (7,6)
Natuurlijk is het acteerwerk - op een enkele uitzondering- aan de amateuristische kant, maar de spanning en het nog immer actuele onderwerp vergoeden veel. In de zaal werd duidelijk meegeleefd met de hachelijke avonturen van het gezin Strelzyk.

Dat gezin is een doorsnee gezin, zeker voor Oostduitse begrippen. Moeder werkt bij de Sparkasse, vader is electricien, oudste zoon heeft net zijn studentengelofte afgelegd en de jongste is de jongste. In alles een modelfamilie, maar dat is buitenkant. In het hoofd van vader broeit het plan om te vluchten naar het Westen, hij heeft genoeg van alle controle en beperkingen. Overbuurman is een bemoeial , maar erger nog is dat hij dat in dienst doet van de Stasi. Zijn hele leven moet de electroman dus al op zijn tellen passen.
Samen met een bevriend echtpaar werken ze heimelijk aan het bouwen van een luchtballon, die hen bij een gunstige wind net die paar kilometer door de lucht over het grenshek moet tillen. De eerste geplande poging - waarbij de vrienden zelfs afhaken omdat het platform volgens hen niet berekend is op twee gezinnen- strandt jammerlijk. Ze laten de ballon en nog wat spullen achter in het bos. Die worden natuurlijk gevonden  en een ongekende klopjacht op de "deserteurs en verraders" begint. Strelzyk beseft dat hij snel moet zijn als hij nog een tweede poging wil wagen, wachten betekent immers zonder twijfel ontmaskering en de gevangenis. Het wordt een race tegen de klok, het worden nachtelijke uren van klussen en heimelijke inkopen. Maar ze gáán de lucht in. Dat moet.

Met; Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Thomas Kretschmann , Alicia von Rittberg

Geen opmerkingen: