zondag, juli 28, 2019

Weldi (aka Dear Son) - Mohammed Ben Attia

Weldi op IMDb (6,4)
Kleine, intiem gefilmd verhaal over een vader die alles doet om zijn zoon een goede toekomst te geven.
De voortekenen zijn gunstig, want ondanks zijn kwakkelende gezondheid blijkt Sami een uitstekend leerling te zijn. Zolang de migraine-aanvallen wegblijven, studeert de jongen zich de versuffing met uitstekend resultaat. De ouders helpen hem waar ze kunnen maar de jongen lijkt niet echt dankbaar voor de zorg waarmee hij wordt omringd. Hij laat zich - onder druk van de ouders- uiteindelijk zelfs onderzoeken of hij niet een bepaalde vorm van depressiviteit in zich meedraagt.
Vader, nog maar net met pensioen, brengt hem dagelijks naar school en doet op een dag een gruwelijke ontdekking: Sami is verdwenen, heeft zijn spullen meegenomen van zijn kamertje en is zonder iets te zeggen vertrokken. Niet naar school nee, in de mailbox vindt vader het gruwelijke bericht: Sami is naar Syrië gereisd. Voor "de goede zaak".
Na enig gekibbel met zijn vrouw trekt vader de stoute schoenen aan: hij zal zijn zoon achterna reizen en hem overtuigen dat ie mee terug naar huis moet komen. Hij vindt hem, maar krijgt het lid op de neus. Al die jaren van zorg vallen in één klap in het niet: de jongen weert zijn vader af en is niet te overtuigen. De ouders moeten zichzelf herpakken, moeten een leven zonder hun zoon zien te bouwen. Valt er iemand iets te verwijten?

Met: Mohamed Dhrif, Mouna Mejri , Zakaria Ben Ayed

Geen opmerkingen: