woensdag, oktober 14, 2020

Donne-moi des ailes (aka Spread your wings) - Nicolas Vanier


Donne-moi des ailes op IMDb (7,3)

Echt waar?  Had ik nou een jeugdfilm aangeklikt, een avonturenfilm? Ja dus. Het duurde even voor ik mijn twijfel overwonnen had maar ik bleef kijken. En achteraf is dat fijn geweest want het verhaal is te bijzonder om onbekend te laten. De film blijkt op waarheid gebaseerd te zijn en dat maakt het inderdaad een groot avontuur. 

Daar ziet het in het begin niet naar uit. Thomas is een 14-jarig ventje dat zich voor niets anders interesseert dan gamen, voor hem geen wereld zonder wifi. Moeder gaat met haar nieuwe partner op vakantie en Thomas moet voor 3 weken naar zijn vader. Die woont in de woeste moerasgebieden van de Camargue, een onherbergzame streek in de buitengebieden van Frankrijk. Vader is werkzaam bij een natuurmuseum en is een activist op het gebied van de overleving van ganzensoorten. Samen met een vriend broedt hij eieren van de dwerggans uit en hij is vast van plan de krimpende populatie te redden. 

Daartoe moet er een heuse vogeltrek worden geïnitieerd en dus moet hij de dieren trainen. En die training, die blijkt zijn stadse zoontje Thomas nu juist uitstekend aan te kunnen. Thomas ontwikkelt zich tot dierenvriend en samen leren ze de diertjes vliegen en - dat vooral- hun ULM-vliegmachientje te volgen. Met een kleine omzeiling van de autoriteiten trekken ze vervolgens naar Lapland  om de dieren los te laten en hun ULM (een ultralight-machine) te laten volgen, Het wordt spannend , zullen de dieren volgen? En nog spannender, lukt het Thomas om de respectievelijke etappes te volbrengen? 

De hier en daar zoetsappige film leert een en ander over het waarderen van natuur , dat is een grote meerwaarde voor de jeugd. Als ik nog kinderen had in de tienerleeftijd zou ik ze zeker op deze film wijzen. 

Met : Jean-Paul Rouve, Melanie Doutey, Louis Vazquez
Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...