donderdag, oktober 22, 2020

Rebecca - Ben Wheatley


Rebecca op IMDb (5,9) 

Met de beide hoofdrolspelers heb ik wel wat (zij omdat ze tamelijk kameleontisch is in haar rollen, hij omdat hij juist zo goed als altijd de statige en rijzige man is die alleen al met zijn voorkomen indruk maakt op anderen). Dus doken we gisteravond in de remake van een van Hitchcock's klassieke boekverfilmingen (de naam "Daphne du Maurier" zou ik niet gekend hebben als Hitch geen films was gaan maken). 

Sfeer en stijl zijn grotendeels ouderwets gehouden, het is kastelen en butlers voor en na. Dat geeft het geheel een tamelijk Britse aanblik, waar ik persoonlijk nooit bezwaar tegen heb. 

Een jonge gezelschapsdame zit met haar onsympathieke werkgeefster in een hotel in Monte Carlo. Het is haar taak om de lunches en uitstapjes van haar baas voor te bereiden, het is haar rol om zich te laten kleineren en afsnauwen door deze hautaine adeldame/ Die dag moet ze proberen voor haar baas  een afspraak te regelen met de enigmatische hertog Maxim de Winter. Die is recent weduwnaar geworden en verwerkt zijn rouwproces aan de dure Franse kust. De Winter vindt de adeldame snotvervelend, maar haar gezelschapsdame intrigeert hem mateloos. Hij trakteert haar op kleine uitstapjes en van het een komt het ander. Hals over kop trouwt het stel: zij is verlost van haar vernederende baan, hij is niet langer alleen. 

Ze gaan terug naar Manderley, het landgoed van Max. Een vijandig gestemd personeel treft ze tegenover zich en langzamerhand wordt haar duidelijk waarom: de overleden Rebecca is nog alom aanwezig. Haar spullen, haar werkwijze, haar vrienden en haar aangewezen personeel: allen leven ze nog in vroeger tijden , allen hebben ze problemen met het accepteren van de nieuwe baas. Vooral mrs Danvers , de grote regelaar in het huis, is niet van plan enige sympathie te tonen. De enige manier om geaccepteerd te worden, is het ontrafelen van het geheim van de verdwijning van de vorige hoofdbewoner. What happened to Rebecca? 

Met : Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...