vrijdag, maart 05, 2021

Hyde Park on Hudson - Roger Michell


 Hyde Park on Hudson op IMDb (5,()

Vooral door het gedegen acteerwerk een acceptabele en gemoedelijke film, op waarheid gebaseerd. Laura Linney en Bill Murray doen het meeste werk, maar Elisabeth Marvel en Olivia Colman duiten flink in het zakje. Hierdoor wordt dit niemendalletje naar een iets hoger niveau getild, goed te doen als kijkervaring.

Daisy is in een hele verre lijn het nichtje van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt, zij is dan ook verbaasd als ze een verzoek krijgt om zich naar zijn buitenverblijf te begeven. "Was de rest niet beschikbaar?" is het eerste wat ze denkt als zij - van eenvoudige komaf- in de luxe vertrekken van de familie van de president rondwandelt. Het blijkt anders te lopen. 

FDR heeft haar vooral gevraagd als gezelschapsdame: zijn polio-verlamming beperkt hem in doen en laten en hij heeft naast het vele politieke werk iemand nodig die voor aangename verstrooiing zorgt. Het begint met een postzegelverzameling, autoritjes door het platteland volgen en plots is daar toch ook een eerste aanzet tot inniger contact. Daisy schrikt, maar weert niet af. 

Steeds vaker wordt ze opgeroepen, steeds normaler wordt het om zich in deze kringen te begeven. Dat bevoorrechte gevoel wordt nog eens uitvergroot als de Britse koning en zijn vrouw hun komst aankondigen. Die zijn naar de VS gekomen om steun te vragen voor de steeds sterker dreigende oorlog met Duitsland. Wat vooraf een dor politiek overleg lijkt te zijn, verandert door het innemende gedrag van Roosevelt in een dynamische avond waarin van alles gebeurt en waarin de verhoudingen duidelijker worden. Ook voor Daisy.

Met: Laura Linney, Bill Murray, Elizabeth Marvel, Olivia Colman , Samuel West, Olivia WilliamsGeen opmerkingen: