dinsdag, maart 16, 2021

Mank - David Fincher


 Mank op IMDb (7,0)

10 Oscarnominaties verwierf deze film, zo werd gisteren bekendgemaakt. Toch maar gaan kijken dus, ik had m lang links laten liggen. Cast is aantrekkelijk en ook voor David Fincher lopen we niet weg. <KLIK>!

"Mank" is de koosnaam van Herman Mankiewicz , een begenadigd schrijver van filmscripts. De man is geniaal , zo wordt ook algemeen erkend, maar heeft zo een joekel van een alcoholprobleem dat hem voor succes te vaak in de weg zit. Niet alleen komt hij in de knel bij het schrijfproces , ook leveren zijn dronken buien hem vaak publieke misdragingen op waarbij hij stevig bijt in de handen die hem voeden. 

De aankomend sterregisseur Orson Welles neemt de gok om Mank in te huren voor het schrijven van het allesbepalende filmscript: er moet een film komen over de ongebreidelde macht van een mediatycoon. (Een beetje filmliefhebber weet dat hij nu zit te kijken naar de wordingsgeschiedenis van klassieker "Citizen Kane"). Mank zit dermate hoog in de boom dat hij de mediamagnaat in kwestie (William Randolph Hearst) met de regelmaat van de klok ontmoet. En die hij met dezelfde regelmaat schoffeert. 

Hearst zit dapper te wroeten in de macht van de filmstudio's die in een verwoede strijd om de kijker zijn verwikkeld. Louis Meyer (de laatste M van MGM) wil zijn concurrenten Paramount en Universal op afstand zetten , wil veel meer winst maken en doet dat geregeld over de ruggen van het personeel. Mankiewicz heeft dit alles van dermate nabij meegemaakt dat hij helemaal niet vreemd opkijkt van het verzoek van Welles. Inspiratie genoeg. Hij heeft echter nog geen idee hoe hij , herstellende van een auto-ongeluk en van zijn voortwoedende drankzucht, de stevige deadlines van Orson Welles moet gaan halen. 

Creatief verfilmd, maar de film gaat, eh, mank op een te grote hoeveelheid namedropping en dito tijdssprongen. Ik hoop dat ik met bovenstaande de kern van het verhaal te pakken heb, maar ik zou zomaar een zijlijn gemist kunnen hebben. 

Met : Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Arliss Howard, Tom Burke, Sam Throughton, Charles Dance , Tuppence Middleton


Geen opmerkingen: