donderdag, maart 18, 2021

The Trial of the Chicago 7- Aaron Sorkin


 The Trial of the Chicago 7 op IMDb (7,8)

De perfecte boosmaker , deze film. Met toenemende woede kijk je naar de onrechtvaardige taferelen. En dat kon ik gisteravond uitstekend gebruiken. Prima rechtbankdrama , in een goede Amerikaanse traditie van onrechtvaardige processen. 

1968, VS. Martin Luther King vermoord, Robert Kennedy vermoord, Vietnam-oorlog in volle gang. Het ging niet echt lekker daar op dat moment. Geen wonder dat de protestbewegingen de grond uit schieten, geen wonder ook dat ze stuk voor stuk twijfelen over de strategie. Er is nog een restantje dat vreedzaam wil blijven, er zijn er ook die voor harde actie zijn. 

Onder dat gesternte zijn is de conventie van de Democratische Partij in Chicago de perfercte gastheer voor een lawine aan protesten. De stad bereidt zich voor, de triggerhappy politiehorden bouwen een "no pasaran" maar uiteraard slaat de vlam toch in de pan. 

We springen naar een jaartje verder: wisseling van de macht in Washington, de Democratische president heeft moeten wijken voor de Republikein Nixon. Nieuwe minister van justitie, ruk naar rechts, we kennen het. En precies op dat moment moet het proces tegen de arrestanten van de Chicago-protesten beginnen. Ze zijn kansloos tegen een vooringenomen rechter, tegen een waaier aan getuigen die stuk voor stuk infiltranten van de politie blijken te zijn. De 7 stevenen in volle vaart recht op een veroordeling af, maar zijn vast van plan de huid duur te verkopen. 

Laat het gebeuren, laat je het verhaal in zuigen, kijk wat het met je sympathie doet. Sterke film. 

Met : Eddie Redmayne, Alex Sharpe, Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Yahya Abdul-Mateen II , Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Frank Langella


Geen opmerkingen: