zondag, maart 21, 2021

Who am I - Kein system ist sicher - Baran Bo Odar


 Who am i - Kein system ist sicher op IMDb (7,6)

Who am i - Kein system ist sicher op Moviemeter (3,40)

Zat in de VPRO Cinema - tips van deze week : elke week lichten ze vijf titels eruit die op Netflix in roulatie zijn of gaan. Gegeven zeer interessant bij deze, dus daarin gedoken. Eindconclusie: had meer in gezeten, maar wel een lekker snelle film. 

Benjamin is een nerd, een sukkeltje, een onzichtbare. Altijd als laatste gekozen met sport, geen dynamisch vrienden- of uitgaansleven, sullige baantjes. En toch, toch is hij vastbesloten om een held te worden, hij ziet zich al figureren in de comics waaruit hij zo graag citeert. 

Benjamin is in 1 ding heel erg goed: als tiener leerde hij programmeren (Maschinensprache , zo heet dat in de prachige Duitse taal) en hij is goed. Op zijn kleine kamertje, bij oma in huis, tovert hij hele werelden tevoorschijn. Hacken en darkweb , het is allemaal gefundenes Fressen voor onze anti-held. Totdat het plotseling serieus wordt. 
Hij ontmoet na jaren opeens zijn oude schoolgenootje Marie weer en hij weet dat hij indruk op haar zal moeten maken, anders ziet ze hem nog steeds niet staan. Hij pakt zijn kans wanneer hij op een feestje verschijnt waar een blufferig groepje gozers hem uitdaagt om zijn hackerskunsten te vertonen. Hij overtuigt en al snel is hij opgenomen in een collectief. Aanvankelijk houden ze zich bezig met onschuldige plagerijtjes op de websites en in de systemen van grote bedrijven maar al ras gaat het verder. Als hun CLAY-collectief serieus genomen wil worden, als ze de hacking goeroe MRX willen overtuigen, dan moeten er echt grote dingen worden ondernomen. Men richt zich op de beveiliging van de binnenlandse veiligheidsdienst , als dat goed gaat zal niets ze meer tegen houden en is zelfs Europol in zicht als mogelijke hacking-locatie. 
Er lukt veel, maar hoe meer ze naam maken, hoe strenger ze gevolgd worden door zowel de politie en de BVD als door concurrerende hackerscollectieven. In zijn zucht naar erkenning gaat Benjamin ver, te ver. 

Met: Tom Schilling, Elyas M'Barek , Trine Dyrholm, Hannah HerzsprungGeen opmerkingen: