vrijdag, februari 24, 2023

Kuessipan - Miriam Verreault

Kuessipan op IMDb (7,2)

Kuessipan op Moviemeter (3,29)

Fijngevoelig coming-of-age drama waar ik wel mooie dingen over gelezen had maar waar ik nog niet de tijd voor had genomen om hem te bekijken. Geen spijt van, dit is drama om in weg te zakken zonder dat het ook maar ergens heel spectaculair wordt. Arthouse zoals het moet zijn. 

Mikuan en Shaniss, hartsvriendinnen tot de draad. Ze maken deel uit het Innu-volk en groeien op in een Indianenreservaat in de buurt van Quebec. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, wat de ander ook gaat worden of welke streken de ander ook gaat uithalen. Dit pakt anders uit, dat snapt u.

Shaniss wordt al jong moeder, de vader is een agressieve vent die regelmatig voor de pliesie op de vlucht moet. Mikuan groeit uit tot een gevoelige vrouw met dichterlijke aspiraties die haar gedachten tot ver buiten het reservaat brengen. En die haar uiteindelijk zelfs de liefde van een jongeman van buiten de stam oplevert.

Haar bredere wereldvisie wordt als verraad opgevat, niet alleen door Shaniss maar aanvankelijk ook door de familieleden van Mikuan. Het wordt haar lastig gemaakt om haar dromen na te streven, helemaal als er rondom en met Shaniss dramatische ontwikkelingen zijn. De vriendschap wordt getest. Is die elastisch genoeg, is er nog iets van hun jeugdige beloften over?

Met : Sharon Fontaine Ishpatao , Yamie Grégoire

FIN - song : Meditation Relaxation Club - Beta wave para dormir 

Geen opmerkingen:

Four daughters (aka Les filles d'Olfa) - Kaouther Ben Hania

Four Daughters op IMDb (7,3) Four Daughters op Moviemeter (3,73)   Prachtig dit. Ondanks alle gruwelijkheden die er in zitten, kent de docum...