woensdag, februari 22, 2023

The Whale - Darren Aronofsky


 The Whale op IMDb (7,9)

The Whale op Moviemeter (3,63)

De 7,9 op IMDb maakt ie wat mij betreft niet helemaal waar, maar de luid bejubelde film " The Whale" is zeer zeker een goede film. De kolossaal acterende Brendan Fraser draagt de film, hij is hier letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. De film houdt een gestaag ritme aan om in een kletterende climax te eindigen. Groots en meeslepend, it is.

Fraser speelt Charlie, een ongezond obese bankaardappel. Hij is afzichtelijk, hij weet het. Liefst komt hij zo weinig mensen onder ogen, liefst gaat hij op zijn bank ten onder als zijn hart het begeeft of zijn organen dienst gaan weigeren. Hij is zich dood aan het eten, het blijkt uit alles. 

Vanaf de bank voert hij zijn werk als online taaldocent uit, daarbij zijn eigen schermpje continue op zwart zettend zodat de leerlingen niet zien dat die wijze en motiverende woorden komen van een totaal uitgebluste man. Naast de kleine postzegeltjes van de leerlingen op zijn scherm bestaat zijn enige contact met de buitenwereld uit de verzorgende bezoekjes van zijn schoonzus Liz, de aanbellende Jezus-sekteloper Thomas en pizzabezorger Dan, die niet verder komt dan praten door de dichte deur. 

Plots staat Charlie's dochter Ellie voor de deur. Dit opstandige, irritante en agessieve meisje zorgt ervoor dat we plots weten waarom Charlie zich zo levensmoe opstelt, we horen van het verlies van zijn geliefde Alan, we horen van de scheiding van Ellie's moeder. Langzaam krijgen we inzicht in de getroebleerde geest van een man die het leven opgegeven heeft, die nog maar 1 ding heeft om voor te leven: het verzekeren van de toekomst van zijn dochter. Als ze maar wil...

Met : Brendan Fraser , Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton

FIN - song : Rob Simonsen - Safe return

Geen opmerkingen:

Four daughters (aka Les filles d'Olfa) - Kaouther Ben Hania

Four Daughters op IMDb (7,3) Four Daughters op Moviemeter (3,73)   Prachtig dit. Ondanks alle gruwelijkheden die er in zitten, kent de docum...