donderdag, februari 16, 2023

Kampen om Narvik _ Hitler's Forste Nederlag (aka Narvik: Hitler's first defeat) - Erik Skjoldbjaerg

Kampen om Narvik op IMDb (6,6)

Kampen om Narvik- Hitler's Forste Nederlang op Moviemeter (3,16)

Zonder het een goede film te noemen, kan ik wel volop sympathie opbrengen voor deze titel. Ik zag m eerder deze week, thuis op de bank en dat scheelt wellicht. In een donkere zaal zou ik wellicht de beklemming veel meer gevoeld hebben. Die beklemming bestaat hier niet alleen uit het feit dat er een historisch belangrijke slag in de Tweede Wereldoorlog wordt gestreden, nee: minstens zo belangrijk is de dunne lijn tussen " goed en fout zijn in de oorlog". De drang tot overleven brengt mensen soms tot rare en nare beslissingen, waarover het in hindsight makkelijk oordelen is. 

1940, Noorwegen. Narvik is een belangrijke industriestad met een zeer strategische ligging aan de Noorse kust. Niet alleeen om die laatste reden wil Duitsland de stad veroveren, minstens zo belangrijk is de ijzererts-industrie die rondom het stadje gevestigd is, een cruciale grondstof voor oorlogvoering.

Ingrid Tofte werkt in het lokale hotel. Aanvankelijk gewoon in de dienstverlening, maar omdat er in het hotel topoverleg gevoerd worden tussen Duitsland, Engeland en Noorwegen over de rol en positie van haar stad, wordt ze al spoedig ingezet als tolk. Ze probeert dat zo neutraal mogelijk te doen, maar houdt uiteraard het belang van haar stad en haar medebewoners in de gaten. 

Gunnar, haar man, zit in het leger en wordt tot de wapenen geroepen wannaar de Duitsers - ondanks alle gemaakte afspraken - toch overgaan tot een aanval op het kustplaatsje. Terwijl Gunnar zich met zijn medesoldaten moet terugtrekken in de bergen en tunnels rondom de stad, houdt Ingrid zich zo goed mogelijk staande in het diplomatieke verkeer tussen de Noren, de Duitsers en de rondom de stad verstopte Engelsen. Dat lukt haar wonderwel, totdat haar zoontje bij een granaatexplosie gewond raakt. Ze moet een afweging maken tussen de loyaliteit aan haar landgenoten en het overleven van haar zoontje. Een " Sophie's choice' , een prisoner's dilemma. 

Met : Kristine Hartgen , Carl Martin Eggesbo , Henrik Mestad

FIN - song : Christine Hals - Evacuating Narvik 

Geen opmerkingen:

Four daughters (aka Les filles d'Olfa) - Kaouther Ben Hania

Four Daughters op IMDb (7,3) Four Daughters op Moviemeter (3,73)   Prachtig dit. Ondanks alle gruwelijkheden die er in zitten, kent de docum...