donderdag, februari 02, 2023

Systemsprenger (aka System Crasher) - Nora Fingscheidt

System Crasher op IMDb (7,8)

System Crasher op Moviemeter (3,69)

Indrukwekkende film. Verre van makkelijke film, je zult even door een grote hoeveelheid hectiek heen moeten kijken om te zien dat dit een schrijnend, doch meesterlijk portret is van kinderen in de jeugdzorg. De film wordt 4 jaar oud dit jaar maar staat nog steeds met een 7,8 op de IMDb-rating en dat is ongekend hoog. 

Benni. Een op het oog schattig blond meisje van 9 jaar. Daar gaan we al snel anders over denken: als het haar niet zint, verandert ze in een duivelin. Ze is agressief, ze vecht, ze scheldt en ze schreeuwt. Geen land mee te bezeilen. Hulpverleners zitten met de handen in het haar: ze trekt van opvangplek naar opvangplek om daar de begeleiders volledig de vernieling in te helpen. 

We leren al snel wat de reden is van haar voorspelbaar onvoorspelbare gedrag: ze wil naar haar moeder, maar die kan haar niet aan. Moeder lijkt ongeschikt voor het moederschap maar heeft ondertussen wel drie kinderen waarvan Benni - de oudste- al lang niet meer thuiswoont. Na een brute aanvaring met mamma's vriend kwam de kinderbescherming ertussen en plaatste Benni in de eerste van een lange reeks opvangtehuizen. 

Is er dan niemand die het meisje probeert te begrijpen? Jawel, die zijn er. Frau Bafamé, coördinator jeugdzorg, doet haar stinkende best steeds maar een warme plek voor het beschadigde meisje te vinden. En nog meer anklang vindt ze bij Micha, een jonge maar stoere onderwijsbegeleider die met een onorthodoxe aanpak het meisje bij vlagen rustig krijgt en langzamerhand zelfs enigszins haar hoofd en hart weet binnen te dringen. Het lijkt voorzichtig een goede kant op te gaan, totdat moeder weer van zich laat horen. 

Het karakter Benni wordt op onvoorstelbaar goede wijze gespeeld door de piepjonge Helena Zengel. Als er een Oscar bestond voor jeugdige acteerprestaties, had zij deze moeten krijgen.

Met : Helena Zengel , Albrecht Schuch , Gabriela Maria Schmeide , Lisa Hagmeister

FIN - song : Nina Simone - Ain't got no, I got life (live) 

Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...