vrijdag, juli 01, 2005

(Even) bomen over het spoor

Jongeren veilig langs het spoor

Jongeren die voorwerpen op het spoor leggen, langs het spoor lopen of fietsen, of langs gesloten spoorbomen glippen veroorzaken vertragingen, verstoringen en levensgevaarlijke situaties. Daarom start ProRail in het najaar een campagne.

Doel van de campagne, die wordt vormgegeven door Podium, bureau voor educatieve communicatie, is om jongeren tussen de 12 en 20 jaar ervan te overtuigen dat deze activiteiten levensgevaarlijk zijn en om bij hen een mentaliteitsverandering teweeg te brengen. De campagne, die meerdere jaren zal duren, moet de jongeren vooral via de scholen bereiken.
De jongerenactie maakt deel uit van een brede campagne van ProRail tegen spoorlopers en spoorvandalisme. ProRail stuurt brieven naar omwonenden en bedrijven die dicht bij het spoor gevestigd zijn. Ook plaatst ProRail vandalismebestendige hekken om het spoor af te schermen van de openbare weg.
Tevens heeft ProRail deze zomer aan 4.000 basisscholen een informatiepakket over gevaarlijk gedrag bij het spoor gestuurd.


Dan moet u niet, geachte meneer of mevrouw Prorail, doen zoals u bij ons in Hoorn onlangs gedaan heeft.
Eerst de spoorbomen dusdanig verlengen dat er inderdaad niet meer langs geglipt wordt en vervolgens die nieuwe spoorbomen steeds al dicht laten gaan zo'n vijf minuten voordat de trein daadwerkelijk van het perron vertrekt.
Dat duurt te lang!! En je kunt er weliswaar niet meer TUSSENdoor maar nog steeds wel ONDERdoor!
Pas dus die tijd eens op elkaar aan: bomen dicht een halve minuut voor vertrek, dan gaat er niemand meer haastig op zijn klokkie kijken...

Geen opmerkingen: