dinsdag, februari 07, 2012

In a better world (Haevnen) - Susanne Bier


Vooraf: ik ben zwaar fan van deze regisseuse. Haar eerdere films "Brothers' en vooral "Open Hearts" en "After the wedding" heb ik verslonden. Gretig.

Deze film hinkt voortdurend op twee gedachten, maar eigenlijk leidt dat hier tot een wereldrecord hinken. Zowel de ene verhaallijn (relatieproblemen verwijderen stellen niet alleen van elkaar maar ook van hun kinderen) als de andere (hoe maak je een betere wereld voor je kinderen , hoe geef je het goede voorbeeld) worden hier razendscherp aangesneden. Veel moraliteitskwesties: leven in de eerste en/of de derde wereld, pestgedrag of pubergedrag op school, kun je je kind als verse halve wees overmatig verwennen, hoe leer je kinderen verbaal en fysiek geweld te pareren.

De film draait eigenlijk om de twee jongetjes Christian en Elias. De eerste is nieuw op school want net verhuisd na het overlijden van zijn moeder. De andere wordt op diezelfde school hevig gepest door de schoolbully. Ze worden vriendjes nadat Christian op uitermate heftige manier voor Elias in de bres springt.
Ouders ontmoeten elkaar, de ene een teveel werkende weduwnaar, de ander een artsenstel in scheiding.

Over de ontwikkelingen hoef ik niks te zeggen, die laat ik volledig aan uw eigen morele oordeel over. Prachtig intens, dito in beeld gebracht: plaatje van een film

Geen opmerkingen: