zondag, februari 19, 2012

Intouchables- Olivier Nakache/Eric Toledano18 miljoen Fransen gingen ons voor, en toch hadden we een beetje exclusief gevoel vandaag. De medewerkers van Cinema Oostereiland kregen als dank voor bewezen vrijwiliige diensten een voorpremière aangeboden van een an sich kleine titel, die dit jaar in Frankrijk echter onverwacht de hit van het jaar was. En terecht.

Een prachtig klein verhaal van een puissant rijke maar tamelijk ongelukkige man en een straatarme maar ogenschijnlijk tevreden kerel. De ene is door een paragliding-ongeluk vanaf de nek verlamd, de ander is een randcriminele allochtoon met een hang naar een uitkering.
Omdat Driss (de laatste) moet solliciteren voor genoemde uitkering,komt hij terecht bij een intakegesprek voor de persoonlijk verzorger van Philippe, de invalide man van hierboven.
Onconventioneel gaat Driss het gesprek in en u snapt het: het is juist dat onvoorspelbare waar Philippe behoefte aan heeft.
Wat volgt is hilarie, ontroering, schaterlach en veel persoonlijke ontwikkeling. U leert ondertussen iets van kunst, van persoonlijke verzorging en vooral van hoe je OOK in het leven kunt staan. Want koek noch ei zijn de hoofdingrediënten van dit schitterende verhaal. Ga m zien, vanaf maart draait ie in de Nederlandse zalen.

Ik heb genoten

Geen opmerkingen: