woensdag, april 22, 2015

Die Welle - Dennis Gansel

Die Welle op IMDb
In de week dat een fors deel van Nederland (en Europa) zich weer eens van zijn totalitaire kant laat zien aangaande het asielzoekers- en bootvluchtelingenprobleem, keken wij nog maar eens naar "Die Welle". De Duitse remake van het jaren-80-onderwijsvoer "The Wave". Actueel as ever, dat blijkt maar weer.

In het kader van een projectenweek start een onaangepaste, licht anarchistische, leraar een bizar experiment: hij wil zijn leerlingen duidelijk maken dat ook in deze moderne communicatieve tijd nog plaats is voor een dictatuur. Dat er maar dít hoeft te gebeuren om groepsgevoel, massapsychose en totalitarisme na te streven en uit te voeren.
Aanvankelijk groeien de leerlingen in hun rol, hoe raar ze het ook vinden. Ze zien best voordelen in de massaliteit en de eenwording. Het individu wordt weggepoets, de groep is belangrijk.

Net te laat krijgt de leraar in de gaten dat hij een monster gecreëerd heeft. Hoe kan hij nog terug zonder het uit de hand te laten lopen?

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...