dinsdag, februari 02, 2016

Spotlight - Tom McCarthy

Spotlight op IMDb (8,2)
Hoewel een beetje American Style toch een kolfje naar mijn hand, deze film. Ten eerste omdat het onderwerp bloedserieus is en aandacht verdient, ten tweede omdat ik wel wat kan met een groep mensen die goede bedoelingen hebben maar moeite ondervinden die aan de wereld te tonen.

Film is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarschijnlijk is de werkelijkheid nog gruwelijker geweest. We spreken het begin van de jaren 00. Een redactieteam van the Boston Globe is -onder de codenaam Spotlight- vrijgemaakt om diepgaand onderzoek te doen, om zwaar-serieuze journalistiek te doen op heikele onderwerpen. Ze doen wat in corruptie, ze doen wat in fraude en nu stuiten ze op iets menselijks: het seksueel misbruik door de katholieke kerk. Ze ontdekken een systeem van roulatie van priesterfuncties: als er een betrapt is, gaat ie de boeken in als "op ziekteverlof" en wordt ie vervolgens herplaatst in een andere parochie verderop in het bisdom. Juist de systematiek van de herplaatsingen overtuigt hen van het feit dat de hoogsten in het bisdom van alles weten, sterker nog: dat ze dit in stand houden en met de kerkelijke mantel der kinderliefde bedekken.
Het team bijt zich vast in het onderzoek, het wordt een race tegen de klok en een strijd tegen rechterlijke machten en zwijgende betrokkenen, maar men is vastberaden. Het volk moet dit lezen, de mensen moeten dit weten.
En wij weten: dit was Boston, maar het moet overal zo gegaan zijn. In Ierland , in Spanje,. in Nederland. Bij vlagen de rillingen over je rug, je moet proberen niet na te denken over ons land in de jaren 50, 60 en 70. Gelukkig ging de ontkerkelijking hier heel hard, me dunkt dat het hier nu niet zo'n vaart meer loopt.
Oscar-kandidaatje, deze film, dat snapt u. Maar niet alleen voor het verhaal: Michael Keaton is - na Birdman- opeens weer een geloofwaardig acteur en Mark Ruffalo schittert schitterend. Sterk werk.

Met : Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams.

1 opmerking:

Jaap zei

Ik heb 'm gisteren in het vliegtuig zitten kijken... En het was niet alleen omdat ik moe was, dat de tranen af en toe over mijn wangen biggelden. Fantastisch mooie rollen van Keaton en Ruffalo... Nu moet ik 'm ook maar een keer op een wat beter scherm bekijken.