zondag, september 25, 2016

The Paradise Suite- Joost van Ginkel

The Paradise Suite op IMDb (7,3)
Nihilistische mozaiek van diverse immigranten die (moeten) leven in Amsterdam. Afkomst en welstand zijn van zeer verschillende niveaus maar stukje bij beetje geven ze een inkijkje in wat de zoektocht naar (economisch) geluk allemaal brengt in een mensenleven. En - even zo vaak - wat het kapot maakt.

Een Scandinavische dirigent die hier het Concertgebouworkest mag dirigeren, maar die vooral geobsedeerd is door zijn in zijn vaderland achtergebleven vrouw. En door haar zorg voor hun zoontje, die bij hem woont maar overduidelijk liever bij zijn moeder wil zijn. Over welstand en waardering heeft deze man niets te klagen, en toch krijgt hij zijn leven niet op de rit.
Anders is dat bij Yaya, een Afrikaanse vluchteling. Hij werkt als dagloner op een van de grote bloemenbedrijven in Aalsmeer. Hard werken, maar hij weet er een bedrag van te sparen. Hij leidt zijn leven vooral solitair, maar zijn hart blijkt rechtschapen. Als de problemen zich opstapelen voor zijn buurvrouw in het verzamelgebouw waar hij woont, aarzelt hij niet. Hij gaat tussen haar en de geld-eisende huurbaas staan en bezweert hem dat hij zal zorgen dat het geld er komt. Volgende week. Nog geen idee hoe.
De verleiding om dat geld via illegale weg te verkrijgen is groot. Uiteindelijk bezwijkt Yaya en zet zijn morele bezwaren opzij. Hij stapt in de seksindustrie alwaar hij met live-optredens 200 euro per dag verdient, dat moet makkelijk de schuld in korte tijd kunnen wegwerken.
Zijn sekspartner op dat podium heeft het nog weer een stukje zwaarder. Jenya droomde van een modellencarriere, kwam voor een opdracht naar Amsterdam en hoopte op een doorbraak. Die kreeg ze, maar dan achter een raam op de Wallen. De modefotograaf bleek vooral gelieerd zijn aan een mensenhandel-/prostitutie imperium van een voormalige Joegoslaaf. Die op zijn beurt weer op de huid gezeten wordt door een moeder die haar zoon bij Srebrenica is kwijtgeraakt. Geexecuteerd door, juist ja, die man die nu een porno-magnaat is geworden.

Zoals het hoort in een mozaiek, komt uiteindelijk alles bijeen. Vrolijk wordt je er niet van, maar er zit toch wel licht tussen.

Met Issaka Sawadogo , Anjela Nedyalkova, Magnus Krepper en heeel veel andere bekende Nederlandse koppen.

1 opmerking:

begt zei

Gisteren bekroond met het Gouden Kalf voor beste film