dinsdag, december 26, 2017

Ruby Sparks- Jonathan Dayton/Valerie Faris

Ruby Sparks op IMDb (7,2)
Een lichte ode aan de verbeelding. Zo leg ik deze film uit. Liever zo dan dat het een pyschologische verbeelding is van de verzinsels van een eenzame schrijver. De film heeft een aardig niemendal-gehalte maar ik vond het niet onprettig om te kijken. Mede door het goede spel van Paul Dano, die in korte tijd een repertoire heeft opgebouwd van geestelijk afwijkende personages. Ook Zoe Kazan (jazeker, kleindochter van. En hier ook schrijfster van het script overigens) speelt fris van de lever.

We kijken naar de worsteling met het leven van Calvin Weir-Fields. Als een komeet gestart met zijn schrijverscarrière loopt hij nu tegen de moeilijke drempel op van het tweede boek. Hij schreef na zijn immens populaire debuutroman nog wel een kort verhaal maar meer komt er niet uit zijn typemachine.
Volgens zijn broer komt dat doordat hij een vriendin moet zoeken en zich niet moet opsluiten. Calvin raakt in geestelijke nood en komt bij een psychiater terecht die hem uiteindelijk een korte schrijfopdracht mee geeft. Dat slaat aan: Calvin creëert een verhaal rondom het uitlaten van zijn hond, waarbij hij een lieve dame ontmoet. Hij geeft die dame dusdanig levendig beeld dat ze hem niet meer loslaat. Hij droomt van haar en brengt haar steeds meer tot leven. Dusdanig tot leven dat ze -na het afgeven van enkele signalen - op een gegeven moment in zijn keuken staat. U snapt : Calvin is in de war. Hoe kan dit? Hij legt het verhaal terzijde en probeert alledaagse dingen te doen. Maar wat ie ook probeert: Ruby (zoals zijn personage heet) breekt telkens in. Dusdanig, dat ze uiteindelijk Calvin's broer ontmoet en later zelfs diens hippie-ouders.
Hij lijkt zijn eenzame bestaan geheel zelfstandig te hebben opgelost, maar dan beginnen de problemen pas. Wat als Ruby dingen gaat doen die Calvin nooit beschreven heeft? Kiest hij voor het lekkere vlees en bloed of herschrijft hij het geestelijke ?

Tikkeltje magisch, maar voor mij net niet over het randje. Paul Dano is een sterk acteur, zoveel moge duidelijk zijn. Hij is het bijrollen-niveau wel ontgroeid.

Met : Paul Dano , Zoe Kazan, Annette Bening, Julio Banderas , Steve Coogan , Elliot Gould


Geen opmerkingen: