zondag, december 17, 2017

The Dark Horse - James Napier Robertson

The Dark Horse op IMDb (7,5)
Sympathiek verhaal, waargebeurd ook nog. We kijken naar het verhaal van Genesis Potini, een geestelijk zwaar getroubleerde man met briljante trekjes. Wanneer hij ontslagen wordt uit de inrichting waar hij wegens zijn bipolaire stoornis een tijdje tot rust kon komen, trekt hij tijdelijk in bij zijn broer. Heel tijdelijk zelfs, want al heel snel merkt Genesis dat de biker-bezigheden van zijn broer een negatieve invloed hebben op hem. Maar ook op zijn neefje, die onder druk van zijn vader steeds meer de kant van het bendeleven op gedrukt wordt. Genesis heeft iets heel anders met hem voor.
In een grijzer verleden immers, voordat hij in psychische nood raakte, was Genesis een ongenaakbaar schaakkampioen die voortbestemd was tot grote daden. Hij richt zich nu op een aanstaand jeugdkampioenschap in Auckland, waar hij de lokale jeugd op voorbereid, waar hij ze voor opleidt eigenlijk. Doel is meerledig: de jeugd wordt weggetrokken van de criminele leefomgeving, hij kan proberen zijn neefje een beter bestaan te geven en voor zichzelf is het een uitstekende motivatie om niet terug te zakken in zijn labiele toestand van daarvoor.
Er gaat veel water naar de zee voordat de schaakclub ook daadwerkelijk op het toernooi aanbelandt. Maatschappelijke weerstand vanuit de Maori-gemeenschap en druk van de ruige bende van Genesis' broer zorgen ervoor dat menigeen nog klappen oploopt voordat men achter het schaakbord belandt.

Fijn om Cliff Curtis weer eens terug te zien, de man heeft destijds met "Once were warriors" een fabuleuze indruk op me gemaakt.

Met : Cliff Curtis, James Rolleston, Kirk Torrence, Miriama McDowell

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Ja, over deze film was ik ook enthousiast. Ik zag 'm poosje geleden en schreef ook een blog: http://eigenwijsinonderwijs.blogspot.nl/2015/05/film-dark-horse.html

begt zei

Grappig toch, dat wij soms ongezien dezelfde paden volgen.